UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Δικαστής αναστέλλει την άδεια κυκλοφορίας χαπιού για τις αμβλώσεις- Έντονες αντιδράσεις


JTeam

8 Απριλίου 2023

ΗΠΑ: Δικαστής αναστέλλει την άδεια κυκλοφορίας χαπιού για τις αμβλώσεις- Έντονες αντιδράσεις
pexels
Ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας ανέστειλε την άδεια κυκλοφορίας χαπιών μιφεπριστόνης που χρησιμοποιούνται για τις αμβλώσεις

Επιστρέφοντας τις γυναίκες στον Μεσαίωνα, ο συντηρητικός δικαστής, Matthew J Kacsmaryk, εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των χαπιών μιφεπριστόνης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών που τάσσονται κατά της άμβλωσης.

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση», δήλωσε ο Merrick Garland, υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει αποφανθεί εδώ και 20 χρόνια ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική».

Άμεσα βγήκε και μια απόφαση από άλλο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην πολιτεία της Washington. Το δικαστήριο έκρινε ότι η άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν μπορεί να ανασταλεί σε τουλάχιστον 12 πολιτείες.

Ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα «πολεμήσει» την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε μια «άνευ προηγουμένου» προσπάθεια «στέρησης από τις γυναίκες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους»

Οι δύο αποφάσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του χαπιού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποφασίσει τελικά το ανώτατο δικαστήριο για την τύχη του. Υπενθυμίζεται ότι σύνθεσή του αναθεωρήθηκε από τον Donald Trump.

Η απόφαση του Kacsmaryk δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για τουλάχιστον μια εβδομάδα, αφού ο δικαστής έδωσε περιθώριο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ασκήσει έφεση.

Η εξέλιξη έρχεται δέκα μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε σε κάθε αμερικανική πολιτεία το δικαίωμα να απαγορεύσει τις αμβλώσεις στο έδαφός της.