UPDATE #NOW

Τέμπη: Ανείπωτος πόνος στο μνημόσυνο για τα 57 θύματα


JTeam

10 Απριλίου 2023

Τέμπη: Ανείπωτος πόνος στο μνημόσυνο για τα 57 θύματα
@Eurokinissi
Μαύρα μπαλόνια, λουλούδια και συγκινητικά μηνύματα άφησαν στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων στο μνημόσυνο που τελέστηκε - Ζητούν δικαιοσύνη και να αποδοθούν εκεί που πρέπει οι ευθύνες για το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου

O χρόνος στον Ευαγγελισμό Λάρισας «πάγωσε» και επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, όταν και το βράδυ της μοιραίας Τρίτης, μία μέρα μετά και την Καθαρά Δευτέρα και τρεις μέρες μετά και τους τελευταίους εορτασμούς του τριημέρου του Καρναβαλιού, δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά μεταξύ τους με αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στο σημείο, όπου και σημειώθηκε η σύγκρουση και συνεπώς η τραγωδία, βρέθηκαν γονείς όπου και «φώναξαν» τα παιδιά τους και είδαν, μόνο, τις φωτογραφίες τους.

Η ημέρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και όποτε περνούσε τρένο από το σημείο, συγγενείς και φίλοι αναβιώναν για ακόμη μία φορά το μοιραίο δυστύχημα, που έκοψε το νήμα στις ζωές των αγαπημένων τους προσώπων. Ζητούν απαντήσεις για το πώς σημειώθηκε η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, τα οποία κινούνταν προς τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Στο σημείο είδε κανείς κεριά, μηνύματα αγάπης, αλλά και μαύρα μπαλόνια που πετάχτηκαν ως ύστατος φόρος τιμής στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και τα δώρα, τα οποία και θα έδιναν στη φετινή Ανάσταση στους αγαπημένους τους ανθρώπους, να τοποθετούνται δίπλα στις ράγες των τρένων. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου στο σημείο της τραγωδίας. Οπως είπε και ο Μητροπολίτης κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου, ο πόνος απαλύνεται μόνο τη στιγμή που θα διασφαλιστεί ότι κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Συγγενείς των θυμάτων άφησαν, παράλληλα, φωτογραφίες των συγγενικών τους προσώπων, που χάθηκαν τόσο άδοξα, σε ευτυχισμένες τους στιγμές και χαμογελώντας.

Ζητούν δικαιοσύνη οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, που βρέθηκαν στο μνημόσυνο, ζήτησαν στις δηλώσεις που έκαναν στις τηλεοπτικές κάμερες να έρθουν όλα στο «φως» σχετικά με το μοιραίο δυστύχημα. Ζητούν να δοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να αποδοθεί, όπως αναφέρουν, αυτή δεν θα είναι αρκετή για να επιστρέψουν τα παιδιά τους πίσω. «Να βγουν όλα στη φορά, όχι να αποδοθεί ευθύνη μόνο στους μικρούς. Αυτό το πράγμα γίνεται εδώ και χρόνια και από θαύμα δεν είχαμε άλλα θύματα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρούτσι, πατέρας θύματος στο τρένο.

Συμπλήρωσε πως όλοι γνώριζαν τι γινόταν στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλα αυτά τα χρόνια, από τους μικρότερους μέχρι και τους προϊσταμένους τους, αλλά δεν έκαναν κάτι για να το διορθώσουν. «Μου λείπει πάρα πολύ, η αλήθεια είναι, και όσο περνάει ο καιρός μου γίνεται πιο δύσκολο. Κοιτάμε φωτογραφίες πλέον», είπε ο αδερφός θύματος, που επέβαινε στο επιβατικό τρένο, Intercity 62, το οποίο και εκείνο το βράδυ κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Οι συγγενείς των θυμάτων προσπάθησαν να βρουν παρηγοριά και συμπόνοια ο ένας βασιζόμενος στον άλλον σε όλη αυτή την τραγωδία που βίωσαν. Λίγο μετά το μνημόσυνο ο πατέρας του 22χρονου Ντένις και η μητέρα της 20χρονης Μάρθης ζητούν δικαιοσύνη. «Αυτό ζητάμε, αυτό απαιτούμε. Αραγε τι απαντήσεις να περιμένουμε σε έναν χώρο που, όπως το βλέπετε, δε θυμίζει τίποτα σε χώρο εγκλήματος. Από την τέταρτη ημέρα άρχισαν να στρώνουν με χαλίκια και άσφαλτο για να μπουν σε λειτουργία τα τρένα. Αλήθεια, με ποια ασφάλεια θα λειτουργήσουν τα τρένα», αναφέρει μεταξύ άλλων η μητέρα της 20χρονης. Στο σημείο, μάλιστα, βρέθηκαν εκείνες τις δύσκολες ώρες και κάτοικοι της περιοχής, για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

Η μητέρα της 20χρονης ζητάει, παράλληλα, απ' όλους όσοι βρέθηκαν στο σημείο να μπουν στην ομώνυμη πλατφόρμα, για να υπογράψουν τη σχετική αίτηση για να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν για το δυστύχημα. Αναρωτήθηκε, παράλληλα, πόσα μνημόσυνα θα γίνουν στο σημείο, όπου και έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα με λεωφορείο.

Ειχαν επιχειρήσει να αφήσουν μόνο του τον 59χρονο σταθμάρχη από τον Ιανουάριο

Μία νέα καταγγελία σχετικά με το πώς λειτουργούσε ο ΟΣΕ επί σειρά ετών έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά στον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της τραγωδίας στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» οι αρμόδιοι κατάρτισης των βαρδιών στα σταθμαρχεία, όπως ήταν και ο προφυλακισθείς επιθεωρητής του ΟΣΕ, είχαν επιχειρήσει να τον αφήσουν μόνο του σε βάρδια από τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει όμως τη σχετική πιστοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 15 Ιανουαρίου, 1 μήνα -περίπου- πριν το δυστύχημα των Τεμπών, ο προφυλακισμένος σήμερα σταθμάρχης είχε τοποθετηθεί κανονικά στο πρόγραμμα και μάλιστα μόνος του στη βάρδια, στον σταθμό της Καλαμπάκας, γεγονός που είχε επιβεβαιώσει με την κατάθεσή του και ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου. Ο τότε ακόμα μαθητευόμενος σταθμάρχος, έκανε την πρακτική του στην Καλαμπάκα, όπου επιθυμούσε να εργάζεται. Οπως αποκαλύπτει το φύλο παρουσίας Σταθμαρχών Καλαμπάκας που έφερε στο φως ο Ελεύθερος Τύπος, ο προφυλακισμένος Σταθμάρχης ξεκίνησε να εργάζεται στον συγκεκριμένο σταθμό στις 2 Ιανουαρίου μαζί με εμπειρότερο σταθμάρχη.

Jenny.Gr
Splash News

Στις 15 του μήνα όμως ο εμπειρότερος παίρνει το ρεπό του και ο προφυλακισμένος σταθμάρχης μένει μόνος του. Μοναδικός σταθμάρχης χωρίς καν να έχει δώσει ακόμα εξετάσεις και φυσικά χωρίς να έχει λάβει οποιαδήποτε πιστοποίηση. Το πρόγραμμα που βγήκε στα τέλη Δεκεμβρίου, υπογράφεται από τον επιθεωρητή του ΟΣΕ, που έχει κι αυτός με τη σειρά του προφυλακιστεί. Το πρόγραμμα αυτό βγήκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και το υπογράφει, όπως πάντα, ο επιθεωρητής Δ.Ν., που έχει προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως δεν περίμεναν τη 15η Ιανουαρίου να αφήσουν μόνο του τον Β.Σ., αλλά από την πρώτη κιόλας μέρα στην Καλαμπάκα, στις 2 Ιανουαρίου, του εμπιστεύτηκαν τον σταθμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, εμπειρότερο σιδηροδρομικό στέλεχος κατήγγειλε στη διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα ότι ένας μαθητευόμενος σταθμάρχης έχει την ευθύνη του σταθμού και τότε δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή -που έχει ειδικότητα σταθμάρχη- να μεταβεί στην Καλαμπάκα και να συνεχίσει τη βάρδια μαζί με τον μαθητευόμενο.

Mε πληροφορίες από το reader.gr

TAGS