UPDATE #NOW

Να πώς ο φωτισμός του σπιτιού επηρεάζει τη διάθεσή σου (και τι να κάνεις γι' αυτό)


JTeam

12 Απριλίου 2023

Να πώς ο φωτισμός του σπιτιού επηρεάζει τη διάθεσή σου (και τι να κάνεις γι' αυτό)
pexels
Υπάρχει όμως τρόπος να επιλέξεις τον κατάλληλο για την ψυχική σου υγεία

Πέρα από πρακτικούς λόγους, ο σωστός φωτισμός επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί. «Ο φωτισμός έχει σημαντική επίδραση την ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων, στον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται», εξηγεί η design psychologist στο Σικάγο, Sally Augustin. «Δεδομένου του είδους μας, χρειαζόμαστε το φως. Είναι αυτό που κρατάει το μυαλό και το σώμα του κάθε ατόμου στο καλύτερο δυνατό σχήμα».

H έκθεση στο φυσικό αλλά και στο τεχνητό φως βοηθάει το σώμα μας να διατηρεί τον κιρκάδιο ρυθμό, ρυθμίζοντας τον ύπνο μας, την απελευθέρωση ορμονών, την πίεση του αίματος και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος. Έρευνα του 2021 από το International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να κοιμηθούν πιο γρήγορα το βράδυ και μες στη μέρα ήταν πιο «ζωντανοί» όταν στο σπίτι τους εισχωρούσε το φως του ήλιου. Άλλη έρευνα που έγινε το 2022, δείχνει ότι όταν το φυσικό φως «λούζει» όλα τα δωμάτια, βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία.

Mε λίγα λόγια, η έκθεσή μας στο ηλιακό φως επηρεάζει το πόσο οξύθυμοι ή παραγωγικοί νιώθουμε. «Το φυσικό φως λειτουργεί σαν ένα μαγικό φάρμακο- βελτιώνει τη διάθεση, την ψυχική υγεία και την ικανότητα να τα πας καλά με τους άλλους», παρατηρεί η Augustin, προσθέτοντας: «Αλλά πρέπει να προσέχεις το εκτυφλωτικό φως καθώς κουράζει τα μάτια σου και προκαλεί κόπωση».

Αν στο σπίτι σου δεν μπαίνει αρκετό φυσικό φως, μπορείς να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με λάμπες πλήρους φάσματος, εξηγούν οι ειδικοί, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και σε θέτουν σε εγρήγορση. Μάλιστα, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό που είναι η ορμόνη του στρες.

Οι μπλε προς λευκοί τόνοι σε βοηθούν να συγκεντρωθείς καλύτερα στη δουλειά σου ενώ το ζεστό φως (κίτρινο προς πορτοκαλί) προκαλεί χαλάρωση και σε βοηθάει να έχεις καλύτερη δημιουργική σκέψη. Είναι ιδανικό τις απογευματινές προς βραδινές ώρες.

Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικούς τόνους σε κάθε δωμάτιο. Η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού σε κάθε χώρο είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία από ό,τι ήταν ακριβώς επειδή οι επιλογές τώρα είναι πολύ περισσότερες, καταλήγουν οι ειδικοί και δεν έχεις παρά να πειραματιστείς στην πράξη.