UPDATE #NOW

Mary Quant: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική σχεδιάστρια, στα 93 της


JTeam

13 Απριλίου 2023

Mary Quant: Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική σχεδιάστρια, στα 93 της
Της οφείλουμε τη μίνι φούστα, το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα και τις κασετίνες του μακιγιάζ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Dame Mary Quant, η δημιουργός της μίνι φούστας.

«Πέθανε ήρεμα στο σπίτι της στο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί», δήλωσε η οικογένειά της στο πρακτορείο ειδήσεων PA.

Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, η εξαιρετικά πρωτοπόρος Quant ήταν μία από τις δισημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και κεντρική φιγούρα των Swinging Sixties.

Πήρε το δίπλωμα της στην καλλιτεχνική εκπαίδευση τη δεκαετία του 1950 στο Goldsmiths College, όπου γνώρισε τον σύζυγό της Alexander Plunket Greene, ο οποίος αργότερα βοήθησε στην καθιέρωση της επωνυμίας της.

Άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Chelsea, το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε τη μεγάλη της άνθιση.
Η ιδιαίτερη αισθητική της και η εκλεπτυσμένη επιλογή ρούχων και αξεσουάρ έκανε γρήγορα την μπουτίκ της τόπο συνάντηση ιερών τεράτων της εποχής - από τους Rolling Stones και τους Beatles, μέχρι την Brigitte Bardot και την Αudrey Ηepburn.

Η Quant καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά της οφείλουμε επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ.

Σε μια συνέντευξή της το 2014, η Dame Mary, η οποία ονόμασε τη μίνι φούστα από την αγαπημένη της μάρκα αυτοκινήτου, θυμήθηκε την «αίσθηση της ελευθερίας και απελευθέρωσης».

Είπε: «Ήταν τα κορίτσια στο King's Road που εφηύραν το μίνι. Έφτιαχνα ρούχα που θα σε άφηναν να τρέχεις και να χορεύεις και τα φτιάχναμε στο μήκος που ήθελε ο πελάτης»

«Τα ρούχα μου κολλούσαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα espresso bar, στα jazz club», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.

Το αν η Dame Mary εφηύρε πράγματι τη μίνι φούστα ή όχι, έχει αποτελέσει αντικείμενο μακράς και πικρής διαμάχης με τον αείμνηστο Γάλλο σχεδιαστή Andre Courreges, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η συνεισφορά της στον χώρο της μόδας θα παραμείνει για πάντα αδιαμφισβήτητη.

TAGS