UPDATE #NOW

Αρκτούρος: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού


JTeam

18 Απριλίου 2023

Αρκτούρος: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού
pexels
Η XBB.1.16 είναι παρόμοια με την Kraken XBB.1.5, την πιο μεταδοτική παραλλαγή, μέχρι σήμερα

Ο Αρκτούρος είναι μια νέα υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 που οδηγεί σε μια νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, κι όχι μόνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο και τώρα έχει εξαπλωθεί σε περίπου 29 χώρες.

Σύμφωνα με την τεχνική επικεφαλής COVID-19 για τον ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, η παραλλαγή XBB.1.16, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», είναι παρόμοια με την παραλλαγή Kraken XBB.1.5, την πιο μεταδοτική παραλλαγή, μέχρι σήμερα. Ωστόσο, προσθέτει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, η οποία προσκολλάται και μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, έχει τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη παραλλαγή πιο μολυσματική και δυνητικά να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Η XBB.1.16 προστέθηκε στη λίστα των παραλλαγών του ΠΟΥ υπό παρακολούθηση μόλις πρόσφατα, στις 22 Μαρτίου 2023. Παγκοσμίως, η επιδημιολογική επιτήρηση της COVID βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Επικεφαλής Φροντίδας & Πνευμονολογίας στο CK Birla Hospital, Dr Kuldeep Grover, τονίζει: «Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στην ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό. Όσον αφορά τα συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ρινική έκκριση, πονόλαιμο, πυρετό που διαρκεί μια ή δύο ημέρες και απώλεια όσφρησης. Σε περίπτωση εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων, συνιστάται να κάνετε εξέταση για COVID. Για συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού, οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από σοβαρή βρογχίτιδα και βήχα».

Υψηλή θερμοκρασία, κρυολόγημα και βήχας, διάρροια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στα παιδιά αλλά η κνησμώδης επιπεφυκίτιδα και τα κολλώδη μάτια είναι επίσης σημάδια, τα οποία δεν υπήρχαν στα προηγούμενα κύματα.

Η νέα παραλλαγή είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο απογόνων του λεγόμενου "stealth Omicron" BA.2. Σε σύγκριση με την πρότερη παραλλαγή XBB, έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις

Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί εκεί που βρέθηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή, στην Ινδία, η οποία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου τα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID αυξάνονται. Η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Προς το παρόν καμία νέα παραλλαγή δεν αντιπροσωπεύει το 1% σε εθνικό επίπεδο.

Η XBB.1.16 και οι υπο-παραλλαγές της έχουν επίσης εντοπιστεί σε Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδά, Μαλαισία, Δανία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Νότια Αφρική, Ιταλία και την Κίνα.

Η XBB.1.16 προκαλεί αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή. Οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν έχουν ακόμη αυξηθεί λόγω της νέας παραλλαγής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Tο κατά πόσο η νέα παραλλαγή είναι πράγματι ικανή να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών ή/και των θανάτων, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μετάλλαξη K478R, η οποία μπορεί να κάνει την παραλλαγή αποτελεσματικότερη στο να ξεπερνά την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, να προκαλεί συμπτωματική λοίμωξη και να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων αναμένεται να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία, ειδικά αν είναι πρόσφατος ο εμβολιασμός.

Το αντι-ιικό χάπι Paxlovid (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αναμένεται να συνεχίσει να έχει δράση έναντι της νέας παραλλαγής. Επιπλέον, η XBB.1.16 έχει δείξει την ικανότητα να υπερτερεί γρήγορα έναντι της XBB.1.5 που κυριαρχεί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη διάδοση. Η νέα παραλλαγή έχει δείξει ισχυρό πλεονέκτημα ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες.

-->