UPDATE

Πανδημία: Πόσο επηρέασε τελικά ο Covid την ανθρώπινη ευτυχία;


JTeam

20 Μαρτίου 2023

Πανδημία: Πόσο επηρέασε τελικά ο Covid την ανθρώπινη ευτυχία;
Μια νέα έρευνα δείχνει τα στοιχεία για 137 χώρες. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς πολλές μελέτες και στοιχεία, σχετικά με την πανδημία και την επιρροή της, τόσο στη ψυχική υγεία όσο και την ευτυχία. Ωστόσο μια νέα έρευνα, φέρνει διαφορετικά στοιχεία, σχετικά με την πανδημία και το συναίσθημα της ευτυχίας, προκαλώντας μάλιστα εντύπωση.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Gallup σε 137 χώρες, ο covid έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει την ευτυχία των ατόμων.

Στην συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με τον Guardian, συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι από 137 διαφορετικές χώρες. Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως υπήρξαν υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης και ευτυχίας, σε σύγκριση με τις εποχές προ covid. Aπό τα άτομα που συμμετείχαν, ζητήθηκε επίσης να αξιολογήσουν τη ζωή τους, κάτι που έδειξε πως από το 2020 έως το 2022, η αξιολόγηση ήταν καλύτερη συγκριτικά με το 2017- 2019.

Τα αποτελέσματα αυτά όμως, δεν αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Παρατηρήθηκε πως σε δυτικές χώρες της Ευρώπης, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Δεν παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση.

«Οι άνθρωποι κατέληξαν να ανακαλύψουν τους γείτονές τους. Οι άνθρωποι έκαναν check in πιο τακτικά, έτσι ώστε η αίσθηση της απομόνωσης να μην ήταν τόσο έντονη, όσο θα περίμενε κανείς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, τα θετικά συναισθήματα παρέμειναν δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα αρνητικά», δήλωσε ο ο John Helliwell, συνεκδότητης της μελέτης.

Πράξεις καλοσύνης στην καθημερινότητα που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευτυχία, όπως η βοήθεια σε έναν ξένο, η δωρεά και ο εθελοντισμός είναι πλέον πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα. Στη λίστα με τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας, πρώτη για έκτη συνεχόμενη χρονιά έρχεται η Φινλανδία, ενώ στην τελευταία θέση τοποθετείται το Αφγανιστάν.

Jenny.Gr



Επίσης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Ηνωμένο Βασίλειο μειώνει τις βαθμολογίες ευτυχίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη 19η θέση. Όσο αφορά την Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 58 με αξιολόγηση 5.94, και μόλις δύο θέσεις κάτω από την Πορτογαλία.

Η δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ακόμη πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία επιλογής ζωής, η γενναιοδωρία αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ευτυχίας. Ο πιο πρόσφατος πίνακας με τους «πρωταθλητές της Ευτυχίας» δείχνει μια σαφή αντίθεση μεταξύ της Δύσης και του Νότου.

Δεκαπέντε από τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Μαζί τους προστίθενται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Δεκατρείς από τις 20 λιγότερο ευτυχισμένες χώρες ήταν στην Αφρική, μαζί με το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Ιορδανία.