UPDATE #NOW

Πώς να προσεγγίσεις σωστά ένα άτομο με αυτοκτονικές σκέψεις και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης με το τατουάζ


JTeam

19 Απριλίου 2023

Πώς να προσεγγίσεις σωστά ένα άτομο με αυτοκτονικές σκέψεις και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης με το τατουάζ
@impact
O μήνας Απρίλιος είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τις αυτοκτονίες κι ένα τατουάζ αποτελεί σύνθημα γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα

Ο μήνας που διανύουμε είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, σχετικά με τις αυτοχειρίες. Γι' αυτό και υπάρχουν δράσεις προκειμένου να βοηθήσουμε, αλλά και να διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται, τα άτομα που παλεύουν με αυτοκτονικές τάσεις και σκέψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Οργανισμού Ψυχικής Υγείας, μόνο το 2020, 46.000 Αμερικανοί αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους- γεγονός που σημαίνει, πως το 2020, κάθε 11 λεπτά, ένας πολίτης των ΗΠΑ έβαζε τέλος στη ζωή του. Τα δεδομένα αυτά, φανερώνουν την τρομακτική κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ νεαρών ατόμων, ειδικά μετά την επέλαση της πανδημίας.

Jenny.Gr
@impact


Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός κοριτσιών ηλικίας 12 με 17 ετών που νοσηλεύτηκαν ύστερα από κάποια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας αυξήθηκε κατά 51% σε σύγκριση με το ποσοστό της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019.

Πώς, όμως, βοηθάμε έναν άνθρωπο που φαίνεται να παλεύει με την ιδέα της αυτοκτονίας;

Υπάρχουν βήματα που μπορούν να αποτρέψουν το χειρότερο και τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πληροφορούμαστε τις αυτοκαταστροφικές προθέσεις ενός ατόμου; Σύμφωνα με τον οδηγό βοήθειας της «Κλίμακας» (Γραμμή Τηλεφωνικής Βοήθειας 1018), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω βήματα ώστε να φανούμε αποτελεσματικοί και καίριοι, όταν χρειαστεί.

«Προσπαθήστε να μη φανείτε σοκαρισμένοι»

Ο άνθρωπος αυτός είναι ήδη πολύ συντετριμμένος και αν διακρίνει την ταραχή σας για ό,τι σας λέει, θα τον επηρεάσει αρνητικά. Παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε μαζί του. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μην επιτρέψετε σε μη σωστά καταρτισμένους ανθρώπους να δράσουν ως οι μοναδικοί σύμβουλοι αυτού του ατόμου.

Μην υποτιμάτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του

Αν για εσάς, το να βάλει κανείς τέλος στη ζωή του, φαντάζει κάτι δύσκολο, για άλλους δεν είναι. Πόσο μάλλον αν νιώθουν απελπισία και έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής. Όταν ένας άνθρωπος αναφέρει ότι σκέπτεται την αυτοκτονία, πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα σχόλια με σοβαρότητα. Η υπόθεση ότι ο άνθρωπος αυτός επιδιώκει μόνο την προσοχή μας είναι ένα πολύ σοβαρό και ενδεχομένως καταστροφικό λάθος. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών άμεσα.

«Ζητήστε ειδική βοήθεια χωρίς χρονοτριβές»

Μπορείτε να καλέσετε στο 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία. Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος χρήζει άμεσης βοήθειας από ειδικούς ψυχικής υγείας. Δείξτε αλληλεγγύη αλλά και ιδιαίτερη προσοχή σε όσα σας εκμυστηρεύεται αυτός ο άνθρωπος. Ακούστε τον προσεκτικά ώστε να είστε σε θέση να τον υποστηρίξετε όσο γίνεται και να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό που του προκαλεί τα αυτοκαταστροφικά συναισθήματα/σκέψεις.

«ΜΗΝ τον αφήσετε μόνο του»

Εάν ο άνθρωπος αυτός είναι σε υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας, μην τον αφήσετε μόνο του. Μην αφήσετε έναν αυτοκαταστροφικό άνθρωπο μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Μόνον αφού δεχτεί βοήθεια από κάποιον ειδικό μπορείτε να εκτιμήσετε την περίπτωση να τον αφήσετε μόνο του.

H εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αυτοκτονία, μέσα από ένα τατουάζ «άνω τελείας»

Η 16η Απριλίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Άνω Τελείας, με πολλά άτομα να αποτυπώνουν ένα σύμβολο «άνω τελείας» σε τατουάζ, αφιερωμένο για τα άτομα που παλεύουν με τα συγκεκριμένα ζητήματα ψυχικής υγείας. Και φέτος τα social media πλημμύρισαν από εικόνες με τατουάζ ανθρώπων σε διάφορα σημεία του σώματός τους, οι οποίοι έχουν μια άνω τελεία – ως υπενθύμιση της μέρας που έφτασαν τόσο κοντά στην απόφαση να τερματίσουν τη ζωή τους ή μια κίνηση αλληλεγγύης προς όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ψυχικής υγείας και αναζητούν στήριξη.

Το σημείο στίξης της άνω τελείας μέσα στα χρόνια έγινε σύμβολο θάρρους και δύναμης να πάρουν τον χρόνο τους και να απομακρυνθούν απ’ ό,τι τους έφερε τόσο κοντά στην απόγνωση και στην απόφαση ότι η ζωή τους δεν άξιζε πια. Μια άνω τελεία ανάμεσα σε μία προηγούμενη, σκοτεινή φάση της διαδρομής τους και στην απόφαση τελικά να μείνουν και να παλέψουν.

Jenny.Gr
@impact

Με πληροφορίες από το impact