UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο χάπι για τις αμβλώσεις


JTeam

22 Απριλίου 2023

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο χάπι για τις αμβλώσεις
Υπάρχουν ωστόσο έντονες ενστάσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει προς το παρόν την ελεύθερη πρόσβαση στο ευρέως διαδεδομένο χάπι για τις αμβλώσεις. Η κυβέρνηση Biden φαίνεται πως δικαιώθηκε καθώς είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την αναστολή των περιορισμών για τις αμβλώσεις.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σημαίνει ότι οι Αμερικανίδες μπορούν να λαμβάνουν απρόσκοπτα χάπια μιφεπριστόνης για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης

Ο δικαστής του Τέξας, Matthew Joseph Kacsmaryk, διορισμένος από τον Donald Trump, ανέστειλε αρχικά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την άδεια που είχε λάβει το χάπι μιφεπριστόνης από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στη συνέχεια, το τριμελές ομοσπονδιακό Εφετείο της Νέας Ορλεάνης ανέστειλε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, διατηρώντας όμως κάποιους από τους περιορισμούς: οι γυναίκες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι αυτό θα έπρεπε να επισκεφθούν τρεις φορές τον γιατρό τους και να μην έχουν ξεπεράσει την 7η εβδομάδα της κύησης. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η αποστολή του φαρμάκου με το ταχυδρομείο.

«Θα εξακολουθήσουμε να καταπολεμάμε «πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις σε βάρος της υγείας των γυναικών» διευκρίνισε ο Joe Biden. Μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν αρχικά κατά της μιφεπριστόνης, η Alliance Defending Freedom, κατήγγειλε ότι η FDA θα πρέπει «να λογοδοτήσει για τις ζημιές που προκάλεσε».

Το χάπι άμβλωσης δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε 15 αμερικανικές πολιτείες, όπου έχει απαγορευθεί η άμβλωση. Ενδεχόμενοι περιορισμοί ή απαγόρευση της μιφεπριστόνης αφορούν κυρίως τις πολιτείες όπου η άμβλωση είναι ακόμη νόμιμη ως διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ