UPDATE #NOW

Madeleine McCann: Η πρώτη δημόσια δήλωση της αδερφής της μετά την εξαφάνισή της το 2007


JTeam

4 Μαΐου 2023

Madeleine McCann: Η πρώτη δημόσια δήλωση της αδερφής της μετά την εξαφάνισή της το 2007
«Είναι πολύ όμορφο που όλοι είναι εδώ σήμερα δίπλα μας γι' αυτή την δυσάρεστη περίσταση» είπε με φανερή συγκίνηση, ανάβοντας το κερί της

Ήταν Μάιος του 2007, όταν η τρίχρονη Madeleine McCann εξαφανίζεται από τουριστικό θέρετρο στην Πορτογαλία που παραθέριζε η οικογένειά της. Από τότε, η αδερφή της Madeleine, Amelie μιλάει πρώτη φορά δημοσίως.

Η Kate και Gerry McCann άναψαν κεριά για τα 16 χρόνια από την εξάφανισή της κόρης τους στο Rothley του Leicestershire και η 18χρονη Amelie αποφάσισε να κάνει μερικές τοποθετήσεις. «Είναι πολύ όμορφο που όλοι είναι εδώ σήμερα δίπλα μας γι' αυτή την δυσάρεστη περίσταση» είπε η ίδια με φανερή συγκίνηση, ανάβοντας το κερί της.

Η Amelie μαζί με μία φίλη της συμμετείχε στις προσευχές που ακούστηκαν μαζί με περίπου 70 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για την Madeleine αλλά ο δίδυμος αδερφός της δεν παραβρέθηκε στην τελετή.

Στενή φίλη των McCanns, η Fiona Payne, η οποία ήταν κι εκείνη στο θέρετρο μαζί τους όταν η 3χρονη εξαφανίστηκε το 2007, διάβασε ένα ποίημα. Ο εφημέριος του ναού Rob Gladstone άρχισε την τελετή λέγοντας: «Είμαστε εδώ απόψε για να δείξουμε το στοργικό μας ενδιαφέρον για τη Madeleine και για όλα τα μικρά παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους παρά τη θέλησή τους.

«Ποτέ μην τα παρατάς», «μην με ξεχνάς», «ακόμα μας λείπεις», επαναλάμβανε η Amelie με τη φίλη της Georgina και το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στη συγκινητική τελετή

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον και να δώσουμε ελπίδα και να προσευχηθούμε ξανά για να ανανεώσουμε τη δύναμή μας, τόσο καιρό μετά την εξαφάνιση της Madeleine. Δεκαέξι χρόνια και ακόμη κανείς δεν ξέρει μετά από τόσο καιρό. Ακόμα και αν ήταν άσχημα τα νέα, με κάποιον τρόπο, αυτό θα έκλεινε τον κύκλο της αγωνίας. Αλλά χωρίς αυτό, ακόμα υπάρχει ελπίδα», είπε φίλος της οικογένειας που ήταν στην τελετή.

Η υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Madeleine έχει απασχολήσει πολύ τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας την μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις εξαφάνισης, αν όχι της Ευρώπης, του κόσμου όλου.

To 2019, η υπόθεση έγινε ντοκιμαντέρ από τη δημοφιλή πλατφόρμα του Netflix, παρουσιάζοντας την ίδια την υπόθεση, αλλά και όλα τα «στραβά» και περίεργα που την περικλείνουν, αποσπώντας της ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Τι συνέβη πριν από 16 χρόνια;

Τον Μάιο του 2007, ο Gerry και η Kate McCann έμεναν σε ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz της Πορτογαλίας με τα τρία παιδιά τους. Το ζευγάρι πήγε για δείπνο με μια ομάδα φίλων σε ένα εστιατόριο περίπου 100 μέτρα μακριά, αφήνοντας τα τρία παιδιά τους κοιμισμένα στο διαμέρισμα.

Τους έλεγχαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε μισή ώρα. Στις 9.30μμ ένας από τους φίλους τους τα έλεγξε και είπε πως «όλα ήταν μια χαρά», αλλά όταν η Kate επέστρεψε στο διαμέρισμα περίπου στις 10μμ, ανακάλυψε ότι η Madeleine έλειπε.

Η βαθιά συναισθηματική ιστορία κυριάρχησε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για μήνες με το πρόσωπο του μικρού κοριτσιού να κατακλύζει τα πρωτοσέλιδα και τις τηλεοπτικές οθόνες μέρα με τη μέρα. Εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μάρτυρες της αγωνίας και της απελπισίας που αισθάνθηκαν οι McCann καθώς εξέδιδαν απελπισμένους λόγους, αναζητώντας πληροφορίες και βοήθεια.

Ο πόνος της οικογένειας επιδεινώθηκε μόνο όταν το ζευγάρι έγινε επίσης στόχος κριτικής, ιδιαίτερα των ταμπλόιντς, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεύθυνους» που άφησαν τα παιδιά τους μόνα ενώ βγήκαν με φίλους.

H αρχή της έρευνας και η κωδική ονομασία "Operation Grange"

Μέσα στη νύχτα, η τοπική αστυνομία και οι εθελοντές άρχισαν να ψάχνουν. Καθώς οι ώρες περνούσαν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις διακοπές τους και αφιέρωσαν χρόνο να βρουν το κοριτσάκι. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες, η πρώτη από μια σειρά από μεγάλες λανθασμένες επιλογές εμπόδισε αναμφισβήτητα την έρευνα.

Η πορτογαλική αστυνομία όρισε έναν τοπικό σύμβουλο βρετανικής-πορτογαλικής ιδιοκτησίας, τον Robert Murat, ως ύποπτο. Η τεράστια πρόθεση του να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί στους γονείς παρερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια «να κρύψει κάτι». Έγινε το κέντρο μιας εσφαλμένης αστυνομικής έρευνας και τεράστιας προσοχής από τον βρετανικό τύπο.

Αλλά δεν είχε καμία σχέση με την εξαφάνιση, ενώ 11 βρετανικές εφημερίδες τελικά πλήρωσαν 600.000 λίρες αποζημίωσης για τη δυσφήμιση μετά από την καταστροφή της ζωής του. Άλλο ένα μεγάλο λάθος ήταν η ανικανότητα να λάβουν αρκετό υλικό DNA από το δωμάτιο που βρέθηκε τελευταία φορά η μικρή Madeleine. Μέχρι να έρθει η απάντηση από την Βρετανία ότι «χρειάζεται περισσότερο δείγμα», ήταν πια πολύ αργά, με τα ίχνη να έχουν εξαφανιστεί.

Μετά από επίμονες προσπάθειες και εκκλήσεις των McCann, o πρωθυπουργός -τότε- της Μεγάλης Βρετανίας David Cameron, διέταξε την Scotland Yard να ξεκινήσει εκ νέου την έρευνα, σε μία επιχείρηση που τρέχει μέχρι και σήμερα και φέρει την κωδική ονομασία "Operation Grange".

Η γερμανική αστυνομία πιστεύει ότι η Madeleine είναι νεκρή και προτίθεται να αποδώσουν κατηγορίες στον βασικό ύποπτο Christian Bruckner, που κατηγορείται ως δράστης της απαγωγής της και της δολοφονίας της χωρίς να έχει εντοπιστεί το πτώμα της ακόμα.