UPDATE #NOW

Τελικά, ο ήλιος είναι λευκός ή κίτρινος;


JTeam

11 Μαΐου 2023

Τελικά, ο ήλιος είναι λευκός ή κίτρινος;
pexels
Ένα γερό debate, στο οποίο κάνουν όλοι λάθος

Τι χρώμα είναι ο ήλιος; Είσαι σίγουρη/ ος ότι ξέρεις; Μια ματιά σε παιδικές ζωγραφιές αποδεικνύει ότι κάθε παιδί έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση για το χρώμα του. Για παράδειγμα, τα παιδιά στην Αμερική σχεδιάζουν στο χαρτί έναν κίτρινο κύκλο με χαμογελαστό πρόσωπο και μαύρες ακτίνες. Από την άλλη, τα παιδιά στην Ιαπωνία φτιάχνουν έναν κόκκινο κύκλο, ακριβώς σαν τη σημαία της χώρας τους. Πάμε τώρα να δούμε τι χρώμα πιστεύεις εσύ, ότι έχει ο ήλιος και ίσως η σωστή απάντηση σε εκπλήξει.

Η αλήθεια είναι πως επικρατεί ένα τεράστιο debate γύρω από ερώτημα με πολλούς από εμάς, στην ενήλικη πια ζωή, να ισχυριζόμαστε ότι ο ήλιος έχει αλλάξει πολλές αποχρώσεις από τότε που τον βλέπαμε με τα παιδικά μας μάτια. Η διχογνωμία άρχισε να γίνεται πιο έντονη από την προηγούμενη εβδομάδα όταν η συγγραφέας Jacqui Deevoy έκανε το παρακάτω tweet:

Όπως γράφει λοιπόν, ο ήλιος όταν ήταν μικρή, της φαινόταν κίτρινος και στρογγυλός ενώ μεγαλώνοντας, άρχισε να της μοιάζει λευκός και σαν να γέρνει! Το post έχει συγκεντρώσει πάνω από 6 εκατομμύρια views, χωρίζοντας τους χρήστες σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που συμφωνούσαν με τη Deevoy και σε εκείνους που είπαν πως ο ήλιος ήταν πάντα λευκός.

Στην πραγματικότητα, αν ήμασταν στο διάστημα, ο Ήλιος θα μας φαινόταν λευκός. Η παρανόηση έχει να κάνει με το ότι το φως του μέχρι να φτάσει στα μάτια μας, έχει διασχίσει το μισό ηλιακό σύστημα καθώς και τη γήινη ατμόσφαιρα, που καμπυλώνει, φιλτράρει και διαχέει την ηλιακή ακτινοβολία

Το ηλιακό φως περιέχει ακτινοβολίες με διαφορετικές ενέργειες και επειδή το υψηλότερης ενέργειας μπλε φως της ηλιακής ακτινοβολίας διασκορπίζεται και χάνεται περισσότερο, τελικά το φως του Ήλιου που φθάνει στα μάτια μας, φαίνεται πιο κίτρινο από ό,τι είναι πραγματικά. Στο διάστημα, όπου δεν παρεμβάλλεται η ατμόσφαιρα της Γης, το φως του θα φαινόταν άσπρο.

Οπότε τι χρώμα είναι ο ήλιος; Λευκό ή κίτρινο; Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι λίγο και από τα δύο (αλλά και κανένα από αυτά). «Ο ήλιος μοιάζει πράσινος όταν τον κοιτάς», λέει ο επιστήμονας του Solar Dynamics Observatory της NASA, W. Dean Pesnell. «Βασικά, όταν κοιτάς τον ήλιο, βλέπεις διαφορετικά χρώματα και είναι τόσο φωτεινά που τυφλώνεσαι. Είναι τόσο φωτεινός που δεν μπορούμε να πούμε τι ακριβώς χρώμα είναι. Γι' αυτό μας μοιάζει λευκός».

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι κίτρινος. Η ατμόσφαιρα φιλτράρει καλύτερα το μπλε φως αντί για το κόκκινο, με αποτέλεσμα σε εμάς να φτάνει ένα φως που το αντιλαμβανόμαστε ως κίτρινο. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο όταν η ατμόσφαιρα φιλτράρει ακόμα περισσότερο τις ακτίνες, κάτι, δηλαδή, που συμβαίνει κατά τη δύση και την ανατολή του Ηλίου.

Το αστέρι του ηλιακού μας συστήματος εκπέμπει ένα φως του οποίου το εύρος καλύπτει όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με εξαίρεση τις ακτίνες γάμμα. Άλλωστε, οι θερμοκρασίες στον ήλιο παρουσιάζουν τρομερές διαφορές: στον πυρήνα αγγίζουν τα 15 εκ. Βαθμούς Κελσίου ενώ στη φωτόσφαιρα (τη στοιβάδα πάχους 400 χλμ. η οποία φτάνει μέχρι την επιφάνεια) φτάνουν τους 5,500 Βαθμούς Κελσίου. Επειδή όμως εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε έναν τρόπο για να ξεχωρίζουμε και να κατηγοριοποιούμε τα φωτεινά αστέρια του σύμπαντος, το κάνουμε με χρώματα. Τα κόκκινα αστέρια είναι τα πιο ψυχρά (ή μάλλον λιγότερα θερμά) ενώ εκείνα που τα καταγράφουμε ως μπλε τα πιο καυτά.

Ο ήλιος είναι η πηγή όλου του φωτός και της θερμοκρασίας που κάνει τα λουλούδια να ανθίζουν, τα πουλιά να τραγουδούν κλπ. Όταν οι αστρονόμοι κάνουν λόγο για το χρώμα του, εννοούν στην ουσία τη θερμοκρασία του. Οπότε το χρώμα στην περίπτωση του ήλιου, είναι αυτό που βλέπεις κάθε φορά αλλά διαρκώς μεταβάλλεται.