UPDATE #NOW

Θέλεις να γλιτώσεις από τα κουνούπια; Το μυστικό είναι λίγο βρώμικο (κυριολεκτικά)


JTeam

11 Μαΐου 2023

Θέλεις να γλιτώσεις από τα κουνούπια; Το μυστικό είναι λίγο βρώμικο (κυριολεκτικά)
Δεν είναι αστείο, το λέει έρευνα

Κοντεύει Ιούνιος, οπότε καταλαβαίνεις πως ήρθε η εποχή. Ξέρεις πολύ καλά ποια εποχή - αυτή που κανένα αντικουνουπικό δεν θα είναι αρκετό, που θα ξύνεσαι για ανακούφιση αλλά μετά θα σε τρώει περισσότερο, που θα βλέπεις κουνούπι και θα τρέχεις μακριά, γνωρίζοντας πως θα σε φτάσει. Ε, τώρα επιστήμονες έκαναν έρευνα και βρήκαν ότι ίσως φταίει που πλένεσαι με σαπούνι.

Το κουνούπι δεν μπορεί να σε τσιμπήσει, αν δεν σε βρει. Και δεν μπορεί να σε βρει, αν δεν σε μυρίσει. Νέα μελέτη, λοιπόν, βρήκε πως το άρωμα του σαπουνιού είναι που σε κάνει πιο ελκυστικό στόχο - μυρίζεις ωραία και τα μισητά έντομα το εκτιμούν, οπότε έρχονται κυριολεκτικά για να σου πιουν το αίμα.

Ο λόγος που τους αρέσει τόσο το άρωμα του σαπουνιού, είναι πως όταν δεν μπορούν να τραφούν με αίμα, πίνουν νέκταρ. «Το ότι αγοράζουμε αυτές τις λουλουδένιες, φρουτένιες μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας, σημαίνει πως μυρίζουμε ταυτόχρονα σαν άνθος και σαν άνθρωπος», είπε o επικεφαλής της έρευνας στο Πολυτεχνείο της Virginia, Clement Vinauger. «Φανταστείτε το σαν να ξυπνάτε και να σας έρχεται μία μυρωδιά που θυμίζει καφέ και μάφιν, σε ένα».

«Είναι αξιοσημείωτο το ότι το άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό στα κουνούπια όταν δεν κάνει μπάνιο με σαπούνι, μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό με ένα αφρόλουτρο και, αν χρησιμοποιήσει διαφορετικό, να τα απωθεί», πρόσθεσε ο Vinauger.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό iScience, έβγαλε τα συμπεράσματά της μελετώντας εθελοντές, οι οποίοι έδωσαν δείγματα υφασμάτων από ρούχα που φόρεσαν ως μανίκια, πριν και μετά το μπάνιο με διαφορετικά brands αφρόλουτρου. Βρέθηκε πως τα περισσότερα κουνούπια προτίμησαν εκείνα που είχαν το ιδιαίτερο άρωμα, ενώ υπάρχει περίπτωση να δρα απωθητικά το λάδι καρύδας.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις τι να κάνεις για να απαλλαγείς από αυτά - ή, καλύτερα, τι να μην κάνεις: Μπάνιο. Θα σε αποφεύγουν και οι άνθρωποι, οπότε η νίκη είναι διπλή.