UPDATE #NOW

Ήξερες ότι ο σκύλος σου είναι «κρυφό όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου;


JTeam

12 Μαΐου 2023

Ήξερες ότι ο σκύλος σου είναι «κρυφό όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου;
pexels
Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στα κατοικίδια σκυλιά έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές που αναπτύσσονται στους ανθρώπους

H Jellybean συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Το 5χρονο Labrador retriever ανεβοκατεβαίνει στον καναπέ με μεγάλη ευκολία, σαν να μην είχε προσβληθεί ποτέ από μεταστατικό καρκίνο. Οι ιδιοκτήτες του, Patricia and Zach Mendonca, δεν πιστεύουν στα μάτια τους και μιλούν ξεκάθαρα για θαύμα.

Το όμορφο σκυλί τους διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, όπως περιγράφεται στο Wired, στο πίσω πόδι περίπου πριν τρία χρόνια. Παρά τον ακρωτηριασμό και τις χημειοθεραπείες, τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώθηκαν γρήγορα στους πνεύμονες, όπως συμβαίνει στο 90% των σκύλων. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης σε αυτό το στάδιο, είναι οι δύο μήνες. «Δεν είχαμε καμία ελπίδα να θεραπευτεί», εξηγεί η Patricia.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι Mendonca αποφάσισαν να τη γράψουν σε μια κλινική δοκιμή του πανεπιστημίου Tufts. Κοντά στα Χριστούγεννα, οι όγκοι της Jellybean άρχισαν να μικραίνουν και από τότε, δεν έχουν ξαναεμφανιστεί. Η ανταπόκριση στα χάπια αιφνιδίασε ακόμη και τους κτηνιάτρους, δίνοντας την ελπίδα ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να φανούν αποτελεσματικά όχι μόνο στα σκυλιά, αλλά και στους ανθρώπους.

Το οστεοσάρκωμα πλήττει και τους ανθρώπους, και κυρίως τους εφήβους και τα παιδιά. Ευτυχώς, είναι αρκετά σπάνια ασθένεια: Περίπου 26.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται με αυτή κάθε χρόνο παγκοσμίως. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν βρεθεί νέες θεραπείες εδώ και πάνω από 35 χρόνια, ενώ όσες εφαρμόζονται δεν είναι σχεδόν καθόλου αποτελεσματικές, σύμφωνα με την ογκολόγο Amy LeBlanc

Οι ασθενείς με οστεοσάρκωμα έχουν 30% πιθανότητες επιβίωσης στην περίπτωση που τα καρκινικά κύτταρα εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος

Οι έρευνες που γίνονται στους σκύλους, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στα κατοικίδια σκυλιά έχουν πολλές ομοιότητες με αυτές που αναπτύσσονται στους ανθρώπους. Στο οστεοσάρκωμα μάλιστα, οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές. Όταν συγκρίνονται ειδικά κάτω από το μικροσκόπιο, είναι πανομοιότυπες.

Ενώ το οστεοσάρκωμα είναι πιο σπάνια μορφή καρκίνου στους ανθρώπους, στα σκυλιά συναντάται πολύ πιο συχνά αφού είναι 10 φορές πιο συχνή. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά που νοσούν, μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο στην έρευνα και τη δοκιμή νέων θεραπειών συγκριτικά με τα ποντίκια, αλλά και σε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Οι σκύλοι ανταποκρίνονται παράλληλα στις θεραπείες με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρινόμαστε κι εμείς. Το 2019, καθηγητές του πανεπιστημίου του Colorado ολοκλήρωσαν μια δοκιμή σε 28 σκύλους με οστεοσάρκωμα που είχε εξαπλωθεί και στους πνεύμονές τους. Τους χορήγησαν losartan για να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό και να αποτρέψουν την εξάπλωση. Τρία χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες ανέφεραν πως ο συνδυασμός φαρμάκων απέτρεψε τελικά τη μετάσταση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος και μείωσε το μέγεθος των όγκων περίπου στο 50% των σκύλων.

H Jellybean παίρνει αυτό το φάρμακο μαζί με ένα τρίτο που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι βοηθάει τον άνθρωπο αλλά η έρευνα γύρω από το losartan έχει βοηθήσει σημαντικά. Περίπου 40 παιδιά με οστεοσάρκωμα λαμβάνουν αυτό το φάρμακο, δείχνοντας πως κάτι πλέον λειτουργεί. Είναι πολύ νωρίς για τους επιστήμονες να μιλούν με βεβαιότητα για αποτελεσματικότητα της θεραπείας και στους ανθρώπους αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα πάνω στο κομμάτι των ερευνών.

Στόχος στις ΗΠΑ είναι τα επίπεδα θνησιμότητας από τον καρκίνο να έχουν μειωθεί κατά 50% μες στα επόμενα 25 χρόνια, και οι παραπάνω έρευνες στους σκύλους, γεννούν αναμφίβολα την ελπίδα.