UPDATE #NOW

Η Sofia Coppola κυκλοφορεί το πρώτο της, προσωπικό φωτογραφικό λεύκωμα


JTeam

25 Μαΐου 2023

Η Sofia Coppola κυκλοφορεί το πρώτο της, προσωπικό φωτογραφικό λεύκωμα
Photo: Courtesy of Andrew Durham
Η διακεκριμένη σκηνοθέτις της εποχής μας, κυκλοφορεί το "Sofia Coppola Archive: 1999-2023", περιλαμβάνοντας φωτογραφικό υλικό που δεν έχει ξαναδεί το φως της δημοσιότητας

H Sofia Coppola αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, το προσωπικό της αρχείο. Το φωτογραφικό λεύκωμα είναι ήδη διαθέσιμο για προπαραγγελία έχει τίτλο "Sofia Coppola Archive: 1999-2023", περιλαμβάνοντας αρχειακό υλικό από όλη την καριέρα της, από το The Virgin Suicides (1999) μέχρι την επερχόμενη βιογραφική της ταινία για την Priscilla Presley, με πρωταγωνιστή τον Jacob Elordi.

Η Coppola, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του βιβλίου της σε συνέντευξή της στη Vogue. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα προέρχεται από σπάνιες λήψεις, άλλες στυλιζαρισμένες κι άλλες πιο αυθόρμητες, πρόσωπα, καμαρίνια και στιγμές από το backstage. Παράλληλα, περιλαμβάνει props, προσχέδια σεναρίων, πολλά γράμματα, ρούχα, εξώφυλλα περιοδικών, σημειώσεις, εικονογραφήσεις.

Όπως τονίζει η συγγραφέας Keaton Bell: «Οτιδήποτε καταλάμβανε χώρο στο γραφείο της ή καρφιτσώθηκε κάποια στιγμή σε έναν πίνακα ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, θα το βρείτε μέσα στις σελίδες αυτού του λευκώματος».

Όπως δήλωσε, στόχος της ήταν το βιβλίο αυτο να θυμίζει «περισσότερο σχολικό λεύκωμα και λιγότερο περιοδικό μόδας»

Η σπουδαία σκηνοθέτις, σε κάθε γύρισμα, συγκέντρωνε πολύτιμο υλικό που το αποθήκευε σε κουτιά. Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Coppola βρήκε την αφορμή να τα ανοίξει. Τότε αποφάσισε να συγκεντρώσει το υλικό αυτό σε ένα βιβλίο και να το παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό.

«Συνειδητοποίησα ότι, ουάου, υποθέτω ότι έχω υλικό για δουλειά τώρα». Κατάλαβα ότι αν με ενδιέφερε ένας συγκεκριμένος σκηνοθέτης, θα ήθελα να δω όλα αυτά τα μικροπράγματα από τα παρασκήνια», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το λεύκωμα αποπνέει όλο το στυλ και τη μοναδική αισθητική της, από το "The Virgin Suicides" μέχρι τον μαξιμαλισμό του Marie Antoinette, δημιουργώντας νέες τάσεις. «Μου αρέσει να βλέπω καλλιτέχνες στους δημιουργικούς τους χώρους, οπότε για μένα αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πιο κοντινό στο να επισκεφτεί κανείς το στούντιό μου και να δει όλα τα στοιβαγμένα πράγματα γύρω από το γραφείο μου», παραδέχεται.

Οι 488 σελίδες του λευκώματος διαμορφώνουν «έναν κρυμμένο θησαυρό για όποιον έχει έστω και κάποιο παροδικό ενδιαφέρον για το έργο της σκηνοθέτιδας, με εκατοντάδες φωτογραφίες που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, τραβηγμένες από την Coppola και τους συνεργάτες της ανά τα χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο σχεδιάστηκε από τον Joseph Logan, αλλά η επιμέλεια είναι της Sofia Coppola. Πολλές φωτογραφίες συνοδεύονται από σχόλια της, ρίχνοντας μια «οικεία ματιά στις μεθόδους, τις αναφορές και τις συνεργασίες της καθώς και μια εικόνα της δημιουργικής της διαδικασίας, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί», σύμφωνα με το The Film Stage .

Επίσης, στο βιβλίο θα βρείτε και μια συνέντευξη που περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα και της πήρε η δημοσιογράφος Lynn Hirschberg. Μέχρι να έρθει ο Σεπτέμβρης, μπορείτε να προπαραγγείλετε το "Sofia Coppola Archive: 1999-2023" εδώ.