UPDATE #NOW

Γιατί θέλεις τουαλέτα μετά τον καφέ; Έχουμε την απάντηση στην αιώνια απορία


JTeam

7 Ιουνίου 2023

Γιατί θέλεις τουαλέτα μετά τον καφέ; Έχουμε την απάντηση στην αιώνια απορία
Η πρωινή έκπληξη που σου κάνει ο καφές σου, δεν είναι τυχαία

Πίνεις τον πρωινό freddo espresso σου και μετά από μερικά λεπτά, με βήμα ταχύ, πηγαίνεις τουαλέτα; Δεν είσαι ο μόνος, δεν είσαι μόνος. Και σίγουρα έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως, όμως, δεν αισθάνεσαι άνετα να το συζητήσεις. Είμαστε εδώ για σένα, λοιπόν.

Κατά κανόνα, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι ο καφές «αυξάνει τη δραστηριότητα του εντέρου, ειδικά στο τελευταίο τμήμα του, το ορθό. Η βασική έρευνα στην οποία στηρίζονται όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα και πραγματοποιήθηκε το 1990, είδε πώς αντιδρούσε ο οργανισμός στον σκέτο καφέ, ντεκαφεϊνέ και μη, αλλά και στο ζεστό νερό. Από τα 99 άτομα που συμμετείχαν – 58 άνδρες και 34 γυναίκες, όλα τους υγιή, ηλικίας 17 ως 27 ετών – το 29% (από το οποίο, το 63% ήταν γυναίκες)δήλωσε ότι ένιωθε την ανάγκη για κένωση μετά τον καφέ. Επιπλέον, οι περισσότεροι είπαν ότι 4 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ, και για το επόμενο μισάωρο, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, αλλά η ανάγκη δεν ήταν επιτακτική. Να σημειώσουμε εδώ ότι το υψηλό ποσοστό γυναικών, μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή IBS) τις επηρεάζει σε περίπου διπλάσιο αριθμό, σε σχέση με τους άνδρες.

Σίγουρα, η κατανάλωση καφέ έχει, γενικά, αυτήν την επίδραση στον οργανισμό μας, καθώς τα συστατικά του αυξάνουν τις συσπάσεις των μυών του εντέρου. Τώρα, το πώς αντιδρά το πεπτικό σύστημα του καθενός στο συγκεκριμένο ρόφημα, εξαρτάται και από το τι του προσθέτουμε – αν, για παράδειγμα, προσθέτεις γάλα και έχεις αναπτύξει δυσανεξία κάποιου βαθμού, σίγουρα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Το να θέλεις τουαλέτα μετά τον καφέ, είναι φυσιολογικό και σου εξηγήσαμε γιατί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – αν προσέξεις κάτι παράξενο, ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

TAGS