UPDATE #NOW

Όχι, ο θηλασμός δεν κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα


Έλενα Κρητικού

13 Ιουνίου 2023

Όχι, ο θηλασμός δεν κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα
pexels
Ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα παιδιά που θηλάζουν, γίνονται ανεξάρτητα, συναισθηματικά ασφαλή, έξυπνα. Ισχύουν όλα εκτός από το τελευταίο, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα. Νέα έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρρίπτει τον μύθο, απογοητεύοντας πολλούς γονείς. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, τα παιδιά που θήλασαν πάνω από έξι μήνες, έχουν κατά έξι μονάδες υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, συγκριτικά με αυτά που δεν θήλασαν.

Τελικά, ο θηλασμός δεν έχει τα οφέλη που πιστεύαμε μέχρι σήμερα και το debate ανάμεσα στους ειδικούς, όλο και μεγαλώνει. Στην έρευνα του Millennium Cohort στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν 5.000 παιδιά που γεννήθηκαν το διάστημα 2000- 2002.

Οι γονείς των παιδιών αυτών κλήθηκαν να απαντήσουν αν τα παιδιά τους θήλαζαν ή όχι, και πόσο καιρό. Οι μαθητές, οι οποίοι ως βρέφη είχαν θηλάσει, άλλοτε είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις τους, και άλλοτε όχι. Οι διαφορές στις βαθμολογίες με εκείνους που δεν είχαν θηλάσει καθόλου, δεν ήταν μεγάλες.

Συνεπώς, το IQ δεν έχει να κάνει με τον θηλασμό παρά το πλήθος μελετών που συνδέει τον θηλασμό με ελαφρά αύξηση του δείκτη νοημοσύνης σε βρέφη και νήπια. Το 2015 διεξήχθη μελέτη στη Βραζιλία, η οποία για πρώτη φορά συνέδεε τόσο τον δείκτη νοημοσύνης αλλά και το μελλοντικό εισόδημα, με τον θηλασμό.

Οι ερευνητές για την ακρίβεια, συνέλεξαν στοιχεία, που αφορούσαν σχεδόν 6.000 βρέφη. Περίπου 3.500 ενήλικες περίπου 30 ετών δέχθηκαν τότε να υποβληθούν σε δοκιμασίες μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης τους. Επιπλέον τα στοιχεία αυτά αφορούσαν πλήθος παραγόντων, οι οποίοι ενδεχομένως να επηρέαζαν τον δείκτη νοημοσύνης των βρεφών.

Η στατιστική ανάλυση των μετρήσεων κατέδειξε πως οι ενήλικες, οι οποίοι ως βρέφη είχαν θηλάσει, είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, είχαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και ελαφρώς αυξημένο εισόδημα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα του θηλασμού, τόσο μεγαλύτερα ήταν και τα οφέλη, που απολάμβαναν οι ενήλικες σήμερα.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως όταν τα μωρά θηλάζουν για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως άλλωστε συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απολαμβάνουν τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα, που απολαμβάνουν και τα μωρά, τα οποία θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά αυτό όπως φαίνεται τελικά, καταρρίπτεται.