WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της απώλειας βάρους κατά τον θηλασμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαρτίου 2023

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της απώλειας βάρους κατά τον θηλασμό
pexels
Για τις νέες μαμάδες, υπάρχει μεγάλη πίεση όσο αφορά το σώμα τους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να είναι επικίνδυνη, σωματικά και ψυχικά

Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις σχετικά με την προσπάθεια απώλειας βάρους ενώ θηλάζετε και πώς μπορεί να βλάψει το ταξίδι σας στο θηλασμό. Εάν επιλέξετε να θηλάσετε, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις.

Ο θηλασμός πρακτικά διαφημίζεται ως ένας σίγουρος τρόπος απώλειας βάρους. Όμως η αναμονή της εύκολης απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας σε μια ήδη ευάλωτη στιγμή.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους η προσπάθεια απώλειας βάρους κατά τον θηλασμό μπορεί να είναι πρόβλημα.

Δημιουργεί άγχος

Τα υψηλά επίπεδα στρες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Η πίεση για απώλεια βάρους μπορεί να είναι πολύ αγχωτική. Παρά τα όσα σας λένε τα μέσα ενημέρωσης, η απώλεια βάρους δεν είναι εγγυημένη κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην πραγματικότητα, για να συμβαδίσετε με τις ενεργειακές απαιτήσεις του θηλασμού, μπορεί το βάρος σας να παράμεινε ίδιο.

Τα αποθέματα λίπους του σώματός σας είναι σημαντικά για τη διασφάλιση ότι υπάρχει επαρκής ενέργεια για την παραγωγή γάλακτος, επομένως το σώμα σας θα θέλει να κρατήσει τον λιπώδη ιστό. Το να εργάζεστε ενάντια στο σώμα σας προσπαθώντας να χάσετε βάρος ενώ θηλάζετε αναμφίβολα θα αυξήσει το άγχος.

Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη τροφή, όχι λιγότερη, όταν θηλάζετε

Για να παράγει ο οργανισμός σας γάλα, χρειάζεστε περισσότερη τροφή. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται ακόμη περισσότερες θερμίδες από ό,τι όταν ήσασταν έγκυος. Για τις γυναίκες που αγωνίζονται με τη χαμηλή παροχή γάλακτος, η μη κατανάλωση επαρκών θερμίδων για την υποστήριξη της παραγωγής γάλακτος είναι ένας κοινός ένοχος.

Εάν δυσκολεύεστε με την παροχή γάλακτος, μπορείτε να πειραματιστείτε με την κατανάλωση πρόσθετων σνακ ή μεγαλύτερων μερίδων για να δείτε αν η επιπλέον τροφή θα σας βοηθήσει.

Jenny.Gr
pexels

Παρεμβαίνει στα σημάδια της πείνας

Τα σημάδια της πείνας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά. Τις περισσότερες φορές οι αυξημένες απαιτήσεις της παραγωγής γάλακτος σας κάνουν να αισθάνεστε ότι πεινάτε. Η ανταπόκριση σε αυτά τα σημάδια πείνας υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματός σας να παράγει γάλα.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ενώ θηλάζετε, πιθανότατα θα αγνοήσετε τα σημάδια πείνας. Η πείνα θα αυξάνεται και πιθανότατα θα επηρεάσει τη διάθεσή σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ευερέθιστες και ανήσυχες - συναισθήματα που σίγουρα θα μειώσουν τη συνολική σας διάθεση για τον θηλασμό. Αγκαλιάστε την πείνα σας και να ξέρετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

Δημιουργεί αίσθημα αποσύνδεσης

Μία από τις μεγαλύτερες χαρές του θηλασμού είναι ο χρόνος που αφιερώνετε στη σύνδεση και την παρουσία με το μωρό σας. Εάν ο εγκέφαλός σας καταλαμβάνεται από σκέψεις για φαγητό, δίαιτα και βάρος ( μια κοινή παρενέργεια της δίαιτας ) είναι αδύνατο να είστε παρούσες τη στιγμή που θηλάζετε. Αξίζετε να έχετε όλο τον χώρο που χρειάζεστε για να προσαρμοστείτε σε αυτή τη νέα εποχή της ζωής σας.

Ο θηλασμός απαιτεί επιπλέον θερμίδες. Εάν επικεντρώνεστε στην απώλεια βάρους, αυτό σημαίνει περιορισμό των τροφών/θερμίδων, κάτι που μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να παράγετε επαρκές μητρικό γάλα.

Η πείνα είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται φαγητό. Εάν αγνοείτε την πείνα, μπορεί να σας κάνει να αποσυνδεθείτε από αυτές τις ενδείξεις μέχρι να φτάσετε σε ένα επίπεδο πείνας που σας κάνει να αισθάνεστε κυκλοθυμικές και ευερέθιστες.

Αν δυσκολεύεστε με το θηλασμό, δεν είστε μόνες. Σας ενθαρρύνω να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για υποστήριξη. Επίσης, αν επιλέξετε να μην θηλάσετε, αυτό είναι απολύτως αποδεκτό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.