UPDATE #NOW

Harvard: Διευθυντής νεκροτομείου της ιατρικής σχολής διώκεται για εμπόριο οργάνων


JTeam

15 Ιουνίου 2023

Harvard: Διευθυντής νεκροτομείου της ιατρικής σχολής διώκεται για εμπόριο οργάνων
Cedric Lodge/ CBS
Ο διευθυντής του νεκροτομείου της σχολής ιατρικής του Harvard, μαζί με τη σύζυγό του και άλλα τέσσερα πρόσωπα κατηγορούνται για εμπορία ανθρωπίνων οργάνων και λειψάνων

To σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τον 55χρονο διευθυντή νεκροτομείου της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard, Cedric Lodge, την 63χρονη σύζυγό του, Denise Lodge, και τρία ακόμα άτομα, για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και λειψάνων.

Η συγκλονιστική είδηση τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου ενώ οι κατηγορούμενοι, εκτός από το εμπόριο οργάνων, διώκονται και για «συνέργεια στην κλοπή και την παράνομη μεταφορά κλεμμένων ειδών», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από το πανεπιστήμιο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της Boston Globe.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην Pennsylvania, Gerard Karam δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μερικά εγκλήματα είναι αδύνατο να κατανοηθούν». Όπως πρόσθεσε μάλιστα, «η κλοπή και η εμπορία ανθρωπίνων λειψάνων πλήττει την ίδια την ουσία του τι μας κάνει ανθρώπινα όντα» ενώ υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα «θύματα» και τους συγγενείς τους.

Σε email, που ήρθε στη δημοσιότητα, με την ένδειξη «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Harvard, ο George Q. Daley και ο Edward M. Hundert, δηλώνουν «με φρίκη« ότι «κάτι που προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να συμβεί στο πανεπιστήμιο που είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία των ανθρώπων».

Ο κατηγορούμενος διευθυντής απολύθηκε στις αρχές Μαΐου από το πανεπιστήμιο και οι αρχές «θεωρούν πως έδρασε χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε» στο πανεπιστήμιο ενώ τόνισαν πως τα υπόλοιπα πρόσωπα που διώκονται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δεν είχαν «καμιά σχέση με το Harvard».

O Lodge ήταν διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου, μέχρι τον Μάιο που απολύθηκε, και κατηγορείται πως από το 2018 ως το 2022 ήταν μέλος «εθνικού κυκλώματος, που αγόραζε και πουλούσε ανθρώπινα λείψανα κλεμμένα από το Harvard», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη. Κατηγορείται επίσης πως «έκλεβε όργανα και άλλα τμήματα πτωμάτων που είχαν δωριστεί στην επιστήμη, για την ιατρική έρευνα και μόρφωση, πριν από την αποτέφρωσή τους».