REAL LIFE WHO

Η Claudine Gay έγινε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Harvard


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2022

Η Claudine Gay έγινε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Harvard
Twitter/ @Harvard
«Ελάχιστα πράγματα μού δίνουν περισσότερη χαρά και περισσότερη ενέργεια από το να μιλάω με συναδέλφους και να ακούω ερωτήσεις από μια νέα γενιά φοιτητών. Αυτές οι συζητήσεις με κάνουν να βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια»

To πανεπιστήμιο του Harvard γράφει ιστορία καθώς η Claudine Gay μόλις έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα (και η δεύτερη γενικά θηλυκού φύλου) που ανακηρύσσεται πρόεδρος του ιδρύματος. Kάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια τεράστια νίκη.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η Gay μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ήταν πρόεδρος του τμήματος Τεχνών κι Επιστημών και από το 2015 μέχρι το 2018, ήταν επικεφαλής του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών.

Σε video, η Gay εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τον ενθουσιασμό της για την ευκαιρία που της δόθηκε να εκλεγεί πρόεδρος. «Ελάχιστα πράγματα μού δίνουν περισσότερη χαρά και περισσότερη ενέργεια από το να μιλάω με συναδέλφους και να ακούω ερωτήσεις από μια νέα γενιά φοιτητών. Αυτές οι συζητήσεις με κάνουν να βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια».

Γεννημένη από γονείς μετανάστες από την Αϊτή, η Gay αποφάσισε να ακολουθήσει ακαδημαϊκές σπουδές. «Ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με ελάχιστα πράγματα και πήγαν στο Κολέγιο ενώ παράλληλα μεγάλωναν την οικογένειά μας. Αυτό γιατί, πιστεύουν ότι η εκπαίδευση κάνει τα πάντα δυνατά. Το να γίνω ακαδημαϊκός, διεύρυνε τους ορίζοντές μου και με βοήθησε να πετύχω κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ».

Ως η πρώτη μαύρη πρόεδρος στο Harvard αλλά και κόρη μεταναστών, η Gay δηλώνει «νιώθει μεγάλη τιμή αν η παρουσία της εκεί, μπορεί να κάνει κι άλλα άτομα της φυλής μου να νιώσουν ότι ανήκουν στο πανεπιστήμιο».