UPDATE #NOW

Plasmata ΙΙ: Μια εικαστική νησίδα στη λίμνη των Ιωαννίνων


JTeam

19 Ιουνίου 2023

Plasmata ΙΙ: Μια εικαστική νησίδα στη λίμνη των Ιωαννίνων
Αποστολή στα Ιωάννινα: Είδαμε την πολυαναμενόμενη έκθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που εκτείνεται στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Οι πρώτες σταγόνες βροχής σχηματίζουν υδάτινες ρυτίδες στην επιφάνεια της λίμνης των Ιωαννίνων. Τα αιωνόβια πλατάνια στέκονται προστατευτικά από πάνω μας σαν μια φυσική ομπρέλα, αναδίδοντας τη μυρωδιά της φρεσκοποτισμένης γης. Από τα φυλλώματα τους, φτάνει το κελάϊδισμα των κοτσυφιών. Τα σκουφοβουτηχτάρια, τα πουλιά-μασκότ της Παμβώτιδας, επιμένουν να κάνουν καταδύσεις σε αναζήτηση τροφής, μα οι γλάροι – οι χαρακτηριστικοί καστανοκέφαλοι γλάροι του υδροβιότοπου – έχουν κουρνιάσει στις μεγάλες σιδερένιες κατασκευές που προβάλλουν από την επιφάνεια της λίμνης.

Αυτά τα πλάσματα, τα έμβια όντα του τοπικού οικοσυστήματος συνομιλούν σε απόλυτη αρμονία με τα «Plasmata ΙΙ – Ιωάννινα»: Τα 19 έργα της πρώτης εικαστικής έκθεσης δημόσιου χώρου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση εκτός της Αθήνας. Ανθρώπινες δημιουργίες, τροφοδοτούμενες και από την ΑΙ τεχνολογία που δημιουργούν μια νέα, ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στη λίμνη και στο κάστρο των Ιωαννίνων. Μια εικαστική διαδρομή που λειτουργεί σαν εφήμερη συγκολλητική ουσία για το φυσικό περιβάλλον και το αστικό τοπίο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr