UPDATE #NOW

Καύσωνας Κλέων: Έρχεται έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Παρασκευή και Σάββατο οι υψηλότερες θερμοκρασίες


JTeam

10 Ιουλίου 2023

Καύσωνας Κλέων: Έρχεται έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Παρασκευή και Σάββατο οι υψηλότερες θερμοκρασίες
Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς

Η εβδομάδα του καύσωνα έφτασε, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τις υψηλότερες τιμές της την Παρασκευή και το Σάββατο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, ενώ αναμένεται έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ.

Ήδη οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν εδώ και μέρες για το ισχυρό κύμα ζέστης. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει επτά κλιματιζόμενες αίθουσες στις γειτονιές για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η χώρα θα κινείται σε επίπεδα καύσωνα από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για ισχυρό κύμα ζέστης, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν αργά το μεσημέρι τοπικά στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την ανάρτηση παρακάτω:

«Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.

Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:

1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.

2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.

3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).

4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:

α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.

β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη - Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.

Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας.

Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα.

Επισυνάπτονται χάρτες όπου εντοπίζουμε τη μέγιστη ένταση του φαινομένου θερμοκρασιακά παραθέτοντας τόσο τις μέγιστες, αλλά και ελάχιστες θερμοκρασίες.

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».