Καύσωνας: Έτσι θα φροντίσετε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους
22 Ιουλίου 2015
Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού και οι υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να είναι θανάσιμος συνδυασμός για τα παιδιά και για τους ηλικιωμένους. Τους καλοκαιρινούς μήνες τόσο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, όσο και οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Διότι η ζέστη δεν είναι απλά δυσάρεστη, αλλά μπορεί να αποβεί και θανατηφόρα. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, που κυμαίνονται από κράμπες μέχρι και θερμοπληξία. Κάθε χρόνο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας μεταφέρουν ειδήσεις για παιδιά και ηλικιωμένους που καταρρέουν, κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα. Όμως, μπορείτε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα και να προστατεύσετε όσους αγαπάτε, που ενδεχομένως δεν είναι σε θέση να το κάνουν μόνοι τους.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η εφίδρωση είναι ο κύριος τρόπος που το σώμα απαλλάσσεται από την περίσσεια θερμότητας. Όμως, αν το σώμα δεν είναι σε θέση να απαλλαγεί από τη θερμότητα, τότε η θερμοκρασία του θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία. Οι τραυματισμοί λόγω θερμότητας χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: κράμπες λόγω ζέστης, οι οποίες είναι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν συνήθως κατά την άσκηση, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
Τι γίνεται με τα παιδιά;
Τα μικρά συνήθως είναι πολύ δραστήρια, ασχέτως με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Άρα, το καλοκαίρι, όσα παιδιά είναι ενεργά και βρίσκονται κάτω από τον ήλιο, χρειάζονται 10 λεπτά στη σκιά κάθε ώρα. Επίσης, πρέπει να πίνουν άφθονο νερό, ώστε να μην αφυδατωθούν. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, συνιστάται να πίνουν και ένα ενεργητικό ποτό, έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν κάποιους ηλεκτρολύτες, που χάνουν με την εφίδρωση.
Τα προβλήματα υγείας λόγω της θερμότητας εμφανίζονται με στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η ήπια θερμική εξάντληση. Σε αυτό το σημείο το παιδί δεν πρέπει να βγει στον ήλιο, αλλά να κάτσει στη σκιά, να πιει κάτι δροσιστικό και να αναπαυτεί. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, έμετο, ζάλη, λιποθυμία. Ενώ τα σημάδια της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κατάσχεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, σοκ, και καρδιακή ανακοπή. Αν κάποιος πάσχει από θερμοπληξία δεν βελτιώνεται και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα. Επίσης, να έχετε κατά νου, ώστε να μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως αν είναι παλιό και δεν έχει κλιματισμό. Όταν βγείτε από το αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά είναι έξω προτού το κλειδώσετε!
Η τρίτη ηλικία το καλοκαίρι.
Πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να μην είναι σε θέση να προφυλαχθούν κατάλληλα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο για θερμική εξάντληση και θερμοπληξία. Επίσης, είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες, διότι το σώμα τους δεν μπορεί να εξαλείψει τη θερμότητα. Αυτό οφείλεται είτε σε κάποια φάρμακα που μπορεί παίρνουν, είτε επειδή, λόγω ηλικίας, οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λειτουργούν σωστά. Όταν λοιπόν, καταφτάνει ο καύσωνας και έχετε ηλικιωμένους συγγενείς, πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι βρίσκονται σε δροσερό μέρος και ότι δεν θα βγουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αν τους καλέσετε στο τηλέφωνο και ακούγονται σαν να έχουν υπνηλία ή βρίσκονται σε λήθαργο, τότε καλό είναι να πάει άμεσα κάποιος να ελέγξει ότι είναι καλά και δεν κινδυνεύουν από τη ζέστη. Τέλος, μια καλή λύση είναι να βάλουν στο σπίτι τους ένα κλιματιστικό ή έναν ανεμιστήρα και αν δεν μπορούν οι ίδιοι, τότε να τους βοηθήσετε εσείς, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα υγείας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.