UPDATE #NOW

Το James Webb εντόπισε υπερμεγέθη ενεργή μαύρη τρύπα: Σχηματίστηκε 570 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang


JTeam

17 Ιουλίου 2023

Το James Webb εντόπισε υπερμεγέθη ενεργή μαύρη τρύπα: Σχηματίστηκε 570 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang
NASA/ESA/CSA/S. Finklestein
Εντοπίστηκε στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα βάθος καταγραφής μέσα στο σύμπαν

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb προχώρησε σε μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη. Εντόπισε μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα βάθος καταγραφής μέσα στο σύμπαν.

Η μαύρη τρύπα βρίσκεται μέσα στον CEERS 1019, έναν πολύ παλιό γαλαξία που πιθανότατα σχηματίστηκε 570 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), κάνοντάς τον ηλικίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών. Μέχρι και οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν μετά την ανακάλυψη του πόσο μικρή είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του ουράνιου αντικειμένου.

«Αυτή η μαύρη τρύπα έχει περίπου 9 εκατομμύρια ηλιακές μάζες», σύμφωνα με τη NASA. Η ηλιακή μάζα είναι μια μονάδα ισοδύναμη με τη μάζα του ήλιου στο ηλιακό μας σύστημα, η οποία είναι περίπου 333.000 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Όπως αναφέρει η NASA, αυτό είναι «πολύ λιγότερο από άλλες μαύρες τρύπες που υπήρχαν επίσης στο πρώιμο σύμπαν και εντοπίστηκαν από άλλα τηλεσκόπια. Αυτά τα μεγαθήρια περιέχουν συνήθως πάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του Ήλιου και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν επειδή είναι πολύ πιο φωτεινά».

Όπως δήλωσε η Ρεμπέκα Λάρσον, η οποία πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν φέτος: «Η εξέταση αυτού του μακρινού αντικειμένου με αυτό το τηλεσκόπιο μοιάζει πολύ με την εξέταση δεδομένων από μαύρες τρύπες που υπάρχουν σε γαλαξίες κοντά στον δικό μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές όχι μόνο εντόπισαν αυτή τη συναρπαστική μαύρη τρύπα ανακάλυψαν επίσης άλλες δύο κοντά οι οποίες φαίνεται να σχηματίστηκαν περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και ήταν επίσης ελαφριές σε σύγκριση με άλλες εκείνης της περιόδου.

Το σχετικά μικρό μέγεθος της μαύρης τρύπας στο κέντρο του CEER 1019 παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς σχηματίστηκε μια τόσο μικρή μαύρη τρύπα στις πρώτες μέρες του σύμπαντος .

Ο γαλαξίας CEERS 1019 έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Εμφανίζεται ως μια σειρά από τρεις φωτεινές κηλίδες, για παράδειγμα, παρά ως ένας μοναδικός σχηματισμός σε σχήμα δίσκου πολλών άλλων γαλαξιών. «Δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόση δομή σε εικόνες σε αυτές τις αποστάσεις», δήλωσε το μέλος της ομάδας CEERS Jeyhan Kartaltepe του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. «Μια συγχώνευση γαλαξιών θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την τροφοδοσία της δραστηριότητας στη μαύρη τρύπα αυτού του γαλαξία και αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο σχηματισμό αστέρων».

Οι ερευνητές αναφέρουβ επίσης ότι η μαύρη τρύπα μέσα στο CEERS 1019 μπορεί να παραμείνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα η πιο μακρινή ενεργή υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που έχει καταγραφεί ποτέ .

Η αστρονομική κοινότητα ήδη συλλέγει δεδομένα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν άλλες, πιο μακρινές μαύρες τρύπες. Θα μπορούσε να το κάνει σε «λίγες εβδομάδες», σύμφωνα με τη NASA, όπως μεταδίδει το CNN.