UPDATE #NOW

Κίνα: Βρέθηκε αρχαίο κρανίο ηλικίας 300.000 ετών - Δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρώπινο απολίθωμα


JTeam

14 Αυγούστου 2023

Κίνα: Βρέθηκε αρχαίο κρανίο ηλικίας 300.000 ετών - Δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρώπινο απολίθωμα
Ίσως βρέθηκε ένα ολοκαίνουριο, παμπάλαιο κλαδί στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου

Ένα αρχαίο κρανίο ηλικίας 300 χιλιάδων ετών, το οποίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο ανθρώπινο απολίθωμα, βρέθηκε στην Κίνα και ίσως ανοίγει τον δρόμο προς ένα άγνωστο ως τώρα μονοπάτι της ανθρώπινης ιστορίας.

Ομάδα ερευνητών από την Κίνα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τις ανασκαφές και βρήκε τα οστά - συγκεκριμένα την κάτω σιαγόνα - μαζί με 15 ακόμη ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται στην Πλειστόκαινο εποχή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκείνη η εποχή, η οποία ξεκίνησε περίπου 300 χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν σημείο καμπής για την εξέλιξη του hominis, ενός είδους που θεωρείται συγγενές του ανθρώπινου.

Όπως το παραπάνω κρανίο, έτσι και πολλά ακόμη απολιθώματα hominis, ήταν δύσκολο να ταξινομηθούν καθώς, στο παρελθόν, οι διαφορές από τα ανθρώπινα απολιθώματα θεωρούνταν ανωμαλίες, κι όχι κάτι ξεχωριστό. Η νέα αυτή ανακάλυψη, όμως, ίσως αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα την εξέλιξη του είδους, στα τέλη της Πλειστόκαινου εποχής.

Οι επιστήμονες σύγκριναν τα απολιθώματα αυτά με εκείνα του σύγχρονου ανθρώπου και βρήκαν ότι τα πρώτα, έχουν χαρακτηριστικά και των δύο. Θυμίζει την κάτω σιαγόνα του Homo Sapiens, το σύγχρονο ανθρώπινο είδος που εξελίχθηκε από τον Homo Erectus. Ωστόσο, δεν έχει πιγούνι.

Φυσικά, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες ώστε να καταλάβουμε πού ακριβώς βρίσκεται το συγκεκριμένο είδος στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου. Πρόκειται, όμως, για εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη.