UPDATE #NOW

Αυστραλία: Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο γυναίκας


JTeam

30 Αυγούστου 2023

Αυστραλία: Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών αφαιρέθηκε από τον εγκέφαλο γυναίκας
«Ξαφνιάστηκαν όλοι. Και το σκουλήκι που είχαμε βρει κινείτο χαρούμενο, ζωηρό, έξω από τον εγκέφαλο». Καλή Τετάρτη είπαμε;

Είναι δύσκολο να πιστέψεις πως ένα σκουλήκι 8 εκατοστών είχε αναπτυχθεί στις πτυχές του εγκεφάλου, μιας 64χρονης γυναίκας από την Αυστραλία. Κάτι τέτοιο όμως, είναι πραγματικότητα και μάλιστα καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία.

Για αρχή, η 64χρονη από την Αυστραλία, είχε ξεκινήσει να έχει μερικά συμπτώματα, όπως έντονο πόνο σε στομάχι και κεφάλι, καταθλιπτικές σκέψεις, δυσκολίες στην μνήμη, βήχα, αλλά και έντονη εφίδρωση, ειδικά την νύχτα. Συμπτώματα αρκετά περίεργα, τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη συνοχή.

Ποιος να φανταζόταν άλλωστε πως η αιτία, θα αποτελεί ένα σκουλήκι 8 εκατοστών. Το μακρόστενο παράσιτο εντοπίστηκε στο μετωπιαίο λοβό της γυναίκας και της αφαιρέθηκε με χειρουργική επέμβαση. «Σίγουρα δεν το περιμέναμε. Όλοι σοκαριστήκαμε» είπε η νευροχειρουργός Dr Hari Priya Bandi.

Η ασθενής έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του BBC, όπου νευροαπεικονιστικές εξετάσεις αποκάλυψαν μια «μη τυπική βλάβη στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου». Όμως έπρεπε να γίνει βιοψία για να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για το παράσιτο Ophidascaris robertsi, το οποίο μάλιστα βγαίνοντας στον έξω κόσμο ήταν όχι μόνο ζωηρό αλλά και ιδιαίτερα δραστήριο, σύμφωνα με τις περιγραφές των γιατρών.

«Ένιωσα κάτι, το τράβηξα έξω με τη λαβίδα μου και σκέφτηκα, πωπω, τι είναι αυτό; Κινείται!» θυμάται σήμερα η νευροχειρουργός. «Ξαφνιάστηκαν όλοι. Και το σκουλήκι που είχαμε βρει κινείτο χαρούμενο, ζωηρό, έξω από τον εγκέφαλο».

Πως βρέθηκε το παρασιτικό σκουλήκι στον εγκέφαλο της 64χρονης

Το συγκεκριμένο παράσιτο συνήθως εντοπίζεται σε πύθωνες, φίδια ιδιαίτερα κοινά στην Αυστραλία, όπου ζει η ασθενής. Ακόμη, υπάρχει και λογική στο συγκεκριμένο περιστατικό, αφού τέτοια σκουλήκια πέρα από τα φίδια, εντοπίζονται και σε συγκεκριμένο γρασίδι γύρω από λίμνες. Η 64χρονη ζει πάρα πολύ κοντά σε λίμνη, ενώ πιθανότατα το παράσιτο κατέληξε στον οργανισμό της, μετά από κατανάλωση σαλάτας με το συγκεκριμένο γρασίδι.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που καταγράφεται στην ιστορία και ευτυχώς για την ίδια την 64χρονη, αναρρώνει στο σπίτι της και κάνει τακτικά τις εξετάσεις της.