UPDATE #NOW

Φωτιά στον Έβρο: Το μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο για συνεχόμενη 13η μέρα


JTeam

31 Αυγούστου 2023

Φωτιά στον Έβρο: Το μέτωπο παραμένει ανεξέλεγκτο για συνεχόμενη 13η μέρα
@Eurokinissi
Με τη φωτιά στον Έβρο να καίει για 13η ημέρα η πυροσβεστική θα παραμείνει και σήμερα σε κατάσταση γενικής επιφυλακής

Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη νύχτα έδωσαν εκατοντάδες πυροσβέστες στον Έβρο με την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμα της για 13η πλέον ημέρα. Η πιο καταστροφική φωτιά στην Ευρώπη σε πλήρη εξέλιξη.

Χθες αργά το βράδυ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ώστε οι κάτοικοι σε Δαδιά και Σουφλί να βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης των συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης λόγω αναζωπυρώσεων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, στις 14:15, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Γιαννούλη, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σουφλί Έβρου και στις 14:19, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Σιδηρώ, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Μέγα Δέρειο Έβρου.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες και στο Τσικράκι Φαρσάλων όπου επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα οχήματα, πέντε αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

H βοήθεια από άλλες χώρες για τα πύρινα μέτωπα του Έβρου

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες, που επιχειρούν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με έξι οχήματα, που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής και παράλληλα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Για σήμερα Πέμπτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη φιλοξενία των πολιτών σε ανάγκη λόγω των πυρκαγιών του Αυγούστου του 2023, αλλά και για τη στέγαση, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις φωτιές. «Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής το σχήμα της επιχορήγησης της προσωρινής στέγασης των πολιτών των οποίων επλήγη η πρώτη κατοικία από τις πυρκαγιές.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Reader.gr