UPDATE #NOW

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες και ποιες περιοχές θα επηρεάσει περισσότερο


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες και ποιες περιοχές θα επηρεάσει περισσότερο
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας με κατά τόπους έντονα φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με την κακοκαιρία Daniel να συνεχίζει την επέλασή της και να πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας. Επί ποδός η Πολιτική Προστασία. Εστάλησαν ήδη τα πρώτα μηνύματα μέσω του 112.

Η επιδείνωση του καιρού θα είναι ραγδαία σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πρόκειται, σύμφωνα, πάντα, με τους μετεωρολόγους, για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, οι ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Jenny.Gr
@Eurokinissi


Είναι ενδεικτικό πως ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, μιλώντας στο Action 24 για την πορεία της κακοκαιρίας, σημείωσε:
«Σπάνια παρατηρείται τέτοιου είδους κακοκαιρία αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δούμε μεγάλο όγκο νερού. Στο Πήλιο έχουν πέσει 105 τόνοι νερού ανά στρέμμα, στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα έπεσαν 80 τόνοι. Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια, μάλιστα αναμένεται να πέσουν πάνω από 300-400 τόνοι. Ουσιαστικά, όση βροχή πέφτει ετησίως στην Αττική θα πέσει τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια».

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα φαινόμενα σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Ημαθία), Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τις πρωινές ώρες τοπικά στην Αιτωλοακαρνανία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο (Δυτική Κορινθία, Μεσσηνία) και τοπικά στη Δυτική Κρήτη, θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 20 βαθμούς), 19 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 27 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 16 έως τους 23 βαθμούς στην Ήπειρο), 21 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη έως τους 31 βαθμούς), 22 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί 6 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες μέτριοι 4-5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.