UPDATE #NOW

Επιστήμονες βρήκαν «παράξενο βακτήριο» στον ωκεανό. Καλή σεζόν


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστήμονες βρήκαν «παράξενο βακτήριο» στον ωκεανό. Καλή σεζόν
Ένα πολύ μικρό βακτήριο, ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επιστήμη

Αν έπρεπε να περιγράψεις τη θάλασσα, σίγουρα θα την έλεγες μπλε. Θα την έλεγες και όμορφη, ενδεχομένως, έχοντας στο μυαλό σου τις καλοκαιρινές σου διακοπές και τις βουτιές που έκανες σαν άλλη Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Κόρης μου τη Σοσιαλίστρια». Τρομακτική θα την έλεγες; Αν όχι, ήρθε η ώρα να την πεις.

Όπως αναφέρει το Science Alert, επιστήμονες βρήκαν ένα «μυστηριώδες και μοναδικό» νέο είδος βακτηρίου στα βάθη του ωκεανού. Ομάδα ερευνητών από την Κίνα, ανέπτυξε το βακτήριο αυτό στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ίζημα από «ψυχρή διαρροή», ένα είδος υποβρύχιου ποταμού. Ονομάζεται Poriferisphaera hetertotrophicis και ανήκει στους Planctomycetes, μία οικογένεια βακτηρίων που δεν έχει μελετηθεί αρκετά, παρότι βρίσκεται σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν περιορίζεται στους ωκεανούς. Πάντως, φαίνεται πως αντιδρά με είδη αζώτου με διαφορετικό τρόπο και ζει πλάι σ’ έναν ιό (βακτηριοφάγο) που ενισχύει αυτήν την αλληλεπίδραση.

Αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλα βακτήρια, πολλαπλασιάζεται με διαφορετικό τρόπο, ενώ ακόμη κι η αναπαραγωγή του είναι ξεχωριστή: Ο μηχανισμός της παρατηρείται για πρώτη φορά στους Planctomycetes.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, καθώς τώρα ξεκινά μεγάλη έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που έχουν οι ειδικοί για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου βακτηρίου στα βαθιά νερά.