UPDATE #NOW

Κρυώνεις συνέχεια; Αυτός είναι ο λόγος που σου συμβαίνει


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2023

Κρυώνεις συνέχεια; Αυτός είναι ο λόγος που σου συμβαίνει
pexels
Και μάλιστα υπάρχει επιστημονική εξήγηση ότι οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο

Αν ανήκεις στα άτομα που κρυώνουν συνέχεια και με το παραμικρό αεράκι, οι ειδικοί εξηγούν γιατί το παθαίνεις και σε καθησυχάζουν καθώς είναι πολλοί ακόμη όσοι συμπάσχουν μαζί σου.

Βρίσκεσαι ανάμεσα στους τύπους που φορούν φούτερ από τα μέσα Αυγούστου; Τότε, αυτό το άρθρο σε αφορά καθώς θα μάθεις τον λόγο που το αποζητάς κάθε φορά που οι γύρω σου σε κοιτάζουν με απορία μες στο κατακαλόκαιρο. Και δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να μιλήσουμε για τον χειμώνα καθώς ξέρουμε καλά πως τότε χρειάζεσαι σίγουρα από δύο πουλόβερ και χοντρές κάλτσες ακόμη και στον ύπνο.

Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν λοιπόν με απορία γιατί κρυώνεις τόσο, μπορείς να απαντήσεις με επιχειρήματα, αξιοποιώντας την επιστημονική εξήγηση του θέματος. Το ποσοστό του λιπώδους και του μυϊκού ιστού στο σώμα μας επηρεάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Συνήθως οι γυναίκες έχουμε χαμηλότερα ποσοστά και στα δύο είδη ιστού, οπότε, ναι, είναι θέμα οργανικό που κρυώνουμε περισσότερο και έχουμε παγωμένα πόδια. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως οι γυναίκες έχουμε συνήθως χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τους άνδρες. Εάν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5, αυτό σημαίνει πως δεν έχεις αρκετό λιπώδη ιστό ώστε να "μονώνεται" το σώμα σου, αλλά και πως δεν τρέφεσαι αρκετά. Σε αυτή την περίπτωση ο μεταβολισμός σου δυσκολεύεται να παράξει αρκετή θερμότητα, με αποτέλεσμα να κρυώνεις περισσότερο από τους άλλους.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία σχετίζεται με το θερμορυθμιστικό κέντρο του οργανισμού, έναν «θερμοστάτη» ο οποίος βρίσκεται στον εγκέφαλό μας. Ο βασικός του ρόλος είναι να διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας ώστε να μπορούν να δουλεύουν σωστά όλα τα όργανα και να επιτελούνται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Το δεύτερο που κάνει, είναι να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στη θερμοκρασία και να στέλνει τα ανάλογα μηνύματα. Για παράδειγμα, μπορεί να σου λέει ότι έχεις ανάγκη από περισσότερες θερμίδες όταν κάνει κρύο και να σε κινητοποιεί για να φας λίγο περισσότερο.

TAGS