UPDATE #NOW

Το κόλπο για να κάνεις τα παιδιά να καθαρίζουν μόνα το δωμάτιό τους


JTeam

19 Σεπτεμβρίου 2023

Το κόλπο για να κάνεις τα παιδιά να καθαρίζουν μόνα το δωμάτιό τους
pexels
Είναι απλό και σούπερ αποτελεσματικό και το κυριότερο: βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις

Lego παντού, αρκουδάκια στο πάτωμα και παιχνίδια κάτω από το κρεβάτι. Αν θες τα παιδιά σου να έχουν την αίσθηση της αυτονομίας στον χώρο τους χωρίς να γίνεται χαμός στο δωμάτιό τους, υπάρχει τρόπος να συμμαζεύουν μόνα τους αντί να το κάνεις εσύ χωρίς να μαθαίνουν τα ίδια ότι μπορούν και μόνα τους.

Κάθε φορά λοιπόν που έρχεται η ώρα να καθαρίσουν μόνα το δωμάτιό τους, υπάρχει ένα κόλπο που πιάνει και αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική. Έρευνα μάλιστα το επιβεβαιώνει αφού διαπίστωσε ότι το 80% των Αμερικανών τακτοποιούν και καθαρίζουν τον χώρο τους όταν βάζουν να παίζει η αγαπημένη τους μουσική.

Η μουσική γενικά βοηθάει να μένουμε παραγωγικοί με πολλούς τρόπους. Έρευνα του 2020 από το Internal Journal of Surgery, δείχνει ότι «ένας χειρουργός κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά του όταν ακούει μουσική».

Μια άλλη έρευνα του 2020 που διεξήχθη από το AARP, διαπίστωσε μερικά ακόμη εκπληκτικά οφέλη της μουσικής. Όπως κατέληξαν οι ερευνητές, «περίπου το 68% εκείνων που άκουγαν μουσική ως παιδιά, είχαν εμφανώς ανεπτυγμένη την ικανότητα να μαθαίνουν νέα πράγματα συγκριτικά με το 50% εκείνων που δεν άκουγαν ποτέ».

Αν θες λοιπόν να μάθεις τα παιδιά σου πώς να κρατούν καθαρό το δωμάτιό τους, φτιάξε την playlist που τους ταιριάζει. Μόλις ακούσουν περίπου 3 τραγούδια (δηλαδή περάσουν 10'), όλα θα είναι τακτοποιημένα ως δια μαγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μουσική γενικά μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον σωματικό πόνο, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Επειδή η μουσική είναι εγγενώς πολύ δομημένη και μαθηματική, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλούς υπολογιστές κάθε φορά που ανοίγουμε το ραδιόφωνο.

Η μουσική μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη συναισθηματική επεξεργασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), η μουσική μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσει συναισθήματα που βοηθούν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν όλα όσα επηρεάζουν τη νευρολογική τους υγεία.