UPDATE #NOW

Κάνεις διαρκώς κακές σκέψεις; Απλώς σταμάτα να σκέφτεσαι, λέει το Κέιμπριτζ


Στεφανία Παπαδημητρίου

24 Σεπτεμβρίου 2023

Κάνεις διαρκώς κακές σκέψεις; Απλώς σταμάτα να σκέφτεσαι, λέει το Κέιμπριτζ
Η καλύτερη χειρότερη συμβουλή της Κυριακής σου

Αισθάνεσαι άσχημα; Νιώθεις δέσμιος του μυαλού σου; Παλεύεις διαρκώς με τις αρνητικές σκέψεις σου και βασανίζεσαι, γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς τη θλίψη; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε απλώς σταμάτα να σκέφτεσαι! Γιατί εσύ μπορεί να νομίζεις ότι η σωστή τακτική είναι να αντιμετωπίζεις τους δαίμονες σου, αλλά το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έκανε μελέτη και σου λέει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σου λέει να τους καταπιέσεις όσο μπορείς.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι Μάικλ Άντερσον και Ζουλκάγια Μάματ, πήραν το διάσημο πια «no thoughts, just vibes», αλλά με μία πιο *λόγια* διατύπωση και έγραψαν ότι «καταπιέζοντας σκέψεις και αδειάζοντας το μυαλό - αν, για παράδειγμα, φανταστείτε έναν κενό χώρο ή ότι σπρώχνετε τις σκέψεις εκτός του παραθύρου του μυαλού σας - αισθάνεστε καλύτερα».

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 άτομα. Τους ζητήθηκε να φανταστούν ένα αρνητικό σενάριο που θα τους προκαλούσε ανησυχία, και ένα ουδέτερο σενάριο της καθημερινότητας, όπως το άπλωμα των ρούχων. Στους 61 συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταπιέσουν τις αρνητικές σκέψεις και στους 59 τις ουδέτερες, για 20 λεπτά την ημέρα, για τρεις μέρες. Το 91% των ατόμων που ανήκαν στην πρώτη ομάδα, δήλωσε πως ένιωθε τις κακές σκέψεις λιγότερο ζωντανές. Το ίδιο είπε και το 75% των ατόμων της δεύτερης ομάδας.

Βρέθηκε, επίσης, ότι όσοι καταπίεζαν αρνητικές σκέψεις και ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, μετά τη μελέτη παρατήρησαν 16% μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

«Υπάρχουν μερικές σκέψεις που χρειάζεται να επεξεργαστείς και να διαχειριστείς, και άλλες που είναι απλώς ανούσια ανησυχία για το μέλλον, για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, οπότε η καταπίεση θα βοηθούσε», είπε ο Μάματ.

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Καταπιέζουμε μερικές σκέψεις, αλλά όχι όλες! Και κάπως έτσι, λύνονται όλα. Ή και όχι.