UPDATE #NOW

Παρίσι 2024: Η οργανωτική επιτροπή απαγόρευσε στις Γαλλίδες τα χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς


JTeam

29 Σεπτεμβρίου 2023

Παρίσι 2024: Η οργανωτική επιτροπή απαγόρευσε στις Γαλλίδες τα χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς
Οργή έχει ξεσπάσει στον χώρο του αθλητισμού μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» να απαγορεύσουν στις αθλήτριες της χώρας τους να φορούν χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς. Για ακόμη μία φορά άνοιξε η πολύ μεγάλη συζήτηση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας, με τις απόψεις να διίστανται

Το ζήτημα του χιτζάμπ στον αθλητισμό συνεχίζει να απασχολεί και να διχάζει. Πριν από λίγες μέρες, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανακοίνωσε πως έχει πρόθεση να απαγορεύσει στις αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν τη Γαλλία να φορούν χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει πως θα απαγορευτεί η χρήση κάθε αντικειμένου που σχετίζεται με τη θρησκεία όμως είναι άξιο απορίας αν σε αυτά περιλαμβάνεται και ο σταυρός που αρκετοί Χριστιανοί αθλητές και χριστιανές αθλήτριες (και μη) φορούν στον λαιμό τους (σημειώνεται πως σχεδόν τα ⅔ της Γαλλίας δηλώνουν Χριστιανοί).

«Απόλυτη ουδετερότητα» διατρανώνουν πως επιδιώκουν με αυτή την απόφαση οι αρμόδιοι ενώ η Υπουργός αθλητισμού της χώρας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, εξηγεί πως αυτό είναι συνέχεια των νομοθεσιών του κράτους και της αυστηρής πολιτικής της Γαλλίας για διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, που θα σημαίνει πως θα απαγορευτεί κάθε τύπος προσηλυτισμού και τονίζει πως «η γαλλική ομάδα δεν θα φορέσει τη μαντήλα». Αξίζει να θυμίσουμε πως πρόσφατα απαγορεύτηκε στα σχολεία η abaya, το ένδυμα/μακρύ, ριχτό φόρεμα που φοριέται από Μουσουλμάνες γυναίκες στα σχολεία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο GWomen