UPDATE #NOW

Chronos: Αυτό το app δείχνει πώς ήταν η Αρχαία Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο -και είναι εντυπωσιακό


JTeam

9 Οκτωβρίου 2023

Chronos: Αυτό το app δείχνει πώς ήταν η Αρχαία Ελλάδα, σε πραγματικό χρόνο -και είναι εντυπωσιακό
AP photo/ Petros Giannakouris
Οι χρήστες της εφαρμογής "Chronos" μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος με μια περιήγηση στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού

Οποιοσδήποτε εκδηλώνει ενδιαφέρον για την Ακρόπολη και άλλα αρχαιολογικά μνημεία, θα έχει την ευκαιρία από τα Χριστούγεννα, να μάθει πώς ήταν κάποτε αρκεί να έχει smartphone.

Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να μεγεθύνουν έναν αρχαιοελληνικό χώρο, μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής που δείχνει πώς φαινόταν κάποτε. Αυτό περιλαμβάνει μια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και η Ελλάδα ζητά να επιστραφούν καθώς εκτίθενται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται "Chronos" από τον μυθολογικό βασιλιά των Τιτάνων και την ελληνική λέξη «χρόνος», χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα για να δείξει στην οθόνη πώς ήταν πριν περίπου 2.500 χρόνια, μια αρχαία ελληνική τοποθεσία με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον. Η πρωτοποριακή εφαρμογή υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, κι επιτρέπει στους επισκέπτες να στρέφουν τα τηλέφωνά τους στον ναό του Παρθενώνα.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής

Μέσω της εφαρμογής, εμφανίζονται και άλλα, λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά, όπως ότι πολλά από τα γλυπτά στην Ακρόπολη ήταν ζωγραφισμένα με εντυπωσιακά χρώματα. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό… η μόνη φορά που έχω δει τέτοιου είδους τεχνολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σρίγια Πάρσοταμ Τσιτνάβις, μια τουρίστρια από το Λονδίνο, αφού δοκίμασε την εφαρμογή ένα απόγευμα στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης.

«Δεν ήξερα πολλά για την (Ακρόπολη) και έπρεπε να πειστώ για να έρθω εδώ. Βλέποντας αυτό το έχει κάνει πιο ενδιαφέρον – βλέποντάς το έγχρωμο», είπε. «Είμαι περισσότερο οπτικός τύπος, οπότε αυτή η διάδραση με βοήθησε πραγματικά να το εκτιμήσω».

Η εικονική αποκατάσταση λειτουργεί οπουδήποτε και θα μπορούσε να γλιτώσει ορισμένους επισκέπτες από την αναμονή για να δουν τα εμβληματικά μνημεία από κοντά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας να κάνει τις ελληνικές πόλεις, ταξιδιωτικούς προορισμούς όλο τον χρόνο.

Μέσω του app, οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν πώς ήταν άλλα τρία άλλα μνημεία στην Ακρόπολη, ένα ρωμαϊκό θέατρο και τμήματα του Μουσείου της Ακρόπολης που χτίστηκε στους πρόποδες του βράχου.