UPDATE #NOW

Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 απονεμήθηκε στην Κλαούντια Γκόλντιν


JTeam

9 Οκτωβρίου 2023

Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 απονεμήθηκε στην Κλαούντια Γκόλντιν
Για την έρευνα που έκανε για τις γυναίκες, στην αγορά εργασίας

Το φετινό Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημώναπονεμήθηκε από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στην Κλαούντια Γκόλντιν για την έρευνα που έκανε πάνω «στα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Η ίδια έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U. Παρά την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων γυναικών κατά τον 20ό αιώνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το χάσμα των αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν μειώθηκε.

Η Γκόλντιν, η οποία είναι 77 χρονών, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Lawrence F. Katz, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την ίδια, μέρος της εξήγησης είναι ότι οι εκπαιδευτικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας μιας ζωής, λαμβάνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία. Αν οι προσδοκίες των νέων γυναικών διαμορφώνονται από τις εμπειρίες των προηγούμενων γενεών, για παράδειγμα, των μητέρων τους, οι οποίες δεν επέστρεψαν στην εργασία τους μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά, τότε η ανάπτυξη θα είναι αργή.

Το ποσό του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 έχει οριστεί σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK) ανά βραβείο, που αντιστοιχούν σε 947.325 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 κλείνει ο κύκλος των φετινών βραβείων Νόμπελ.