UPDATE #NOW

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, που πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν


JTeam

6 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, που πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν
Η ακτιβίστρια που δεν έχει πάψει στιγμή να μάχεται για τις Ιρανές, ακόμη κι από τη φυλακή

Νικήτρια του φετινού Νόμπελ Ειρήνης είναι η Νάργιες Μοχαμάντι, η Ιρανή ακτιβίστρια που «πάλεψε κατά της καταπίεσης των γυναικών του Ιράν, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Το όνομά της είναι συνώνυμο με την προστασία των δικαιωμάτων των Ιρανών, η μάχη για τα οποία της κόστισε σχεδόν τα πάντα. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, «το καθεστώς της χώρας την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει φυλακίσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει με ποινή κάθειρξης συνολικά 31 ετών, και 154 μαστιγώματα».

«Αυτήν τη στιγμή που μιλώ, η κυρία Μοχαμάντι παραμένει στη φυλακή».

Η φωνή της Μοχαμάντι δεν έχει πάψει να ακούγεται, όσο κι αν προσπαθούν να τη φιμώσουν, όσο βαθύ κι αν είναι το σκοτάδι της Τεχεράνης. Σε ηχητικό ντοκουμέντο από τη φυλακή στην οποία κρατείται, ακούγεται να φωνάζει, μαζί με συγκρατούμενές της, «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» - ένα σύνθημα που γεννήθηκε πέρσι, με τον θάνατο της 22χρονης Μάσα Αμίνι, η οποία συνελήφθη επειδή δεν είχε καλύψει σωστά το κεφάλι της. Έτσι είπαν οι αρχές, τουλάχιστον.

Το παραπάνω ηχητικό διεκόπη από ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα, την ώρα που οι κρατούμενες ξεκίνησαν να τραγουδούν το Bella Ciao.