UPDATE #NOW

«Θα σε σκοτώσουμε»: Γυναίκες δημοσιογράφοι στο Ιράν μιλούν ανοιχτά για τις απειλές μετά την κάλυψη του θανάτου της Mahsa Amini


JTeam

30 Μαΐου 2023

«Θα σε σκοτώσουμε»: Γυναίκες δημοσιογράφοι στο Ιράν μιλούν ανοιχτά για τις απειλές μετά την κάλυψη του θανάτου της Mahsa Amini
pexels
Εν όψει της δίκης των δημοσιογράφων που κάλυψαν τον θάνατο της Mahsa Jina Amini, πολλοί είναι οι reporters που μιλούν για ξυλοδαρμούς και απειλές σε μια προσπάθεια εξάλειψης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας από πλευράς της κυβέρνησης

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι, Niloofar Hamedi και Elaheh Mohammadi, βρήκαν το θάρρος και την τόλμη να καλύψουν από την αρχή την υπόθεση για την άδικη δολοφονία της νεαρής Mahsa Amini, η οποία έχασε τη ζωή της από την Αστυνομία των Ηθών στο Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Οι δυο τους συνελήφθησαν και τώρα εκκρεμούν οι δίκες τους, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα αποδοθεί καμία δικαιοσύνη. Την ίδια ακριβώς στιγμή, στη χώρα επικρατεί φόβος και καταστολή στον Τύπο.

Οι απειλές στις δύο δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ήταν άμεσες και εφιαλτικές. Μεταξύ των μηνυμάτων που λάμβανε η μία από τις δύο, από το σκληρό καθεστώς ήταν και η εξής: «Θα βρούμε και θα βιάσουμε την αδερφή σου». Οι αποστολείς των απειλητικών μηνυμάτων ήταν ακριβώς οι ίδιοι, (το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC), που είχαν συλλάβει τη δημοσιογράφο μετά τη συμμετοχή και τα ρεπορτάζ της σε μια από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.

Jenny.Gr
Niloofar Hamedi, Elaheh Mohammadi/ Photograph: Abaca Press/Sipa

Εν όψει της δίκης της Mohammadi και της Hamedi αυτή την εβδομάδα, που ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες δημοσιογράφοι που έγραψαν χωρίς να φοβούνται για τον θάνατο της Amini, πολλοί reporters στο Ιράν περιγράφουν βίαια χτυπήματα, απειλές και όρους φυλάκισης που αντιμετωπίζουν, έχοντας καταγράψει τις διαμαρτυρίες στη χώρα τους

Η Niloofar Hamedi είχε το θάρρος να δημοσιεύσει τη φωτογραφία της αδικοχαμένης Amini, μέσα Σεπτεμβρίου στα social media.Παράλληλα, η Elaheh Mohammadi έκανε επίσης ρεπορτάζ για την δολοφονημένη κοπέλα στη γενέτειρά της, γράφοντας για την κηδεία στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Από τότε μέχρι σήμερα, η δολοφονία της Amini θεωρείται σύμβολο διαμαρτυρίας.

Jenny.Gr
pexels

Μιλώντας ανώνυμα, μία δημοσιογράφος αποκάλυψε στον Guardian πως φοβάται για τη ζωή της, έχοντας τεθεί πρώτα υπό κράτηση για τρεις ημέρες από το Σώμα Φρουράς. «Με έχουν απειλήσει πολλές φορές με μηνύματα ότι θα με σκοτώσουν, όπως έκαναν με τους διαδηλωτές». Σε μία άλλη δημοσιογράφο είχαν πει ότι «δεν είχε κανένα δικαίωμα να καλύψει τις πορείες» και ότι δεν της επιτρεπόταν να πάρει συνέντευξη από οικογένειες θυμάτων.

Περίπου το 40% των δημοσιογράφων που προφυλακίστηκαν τους τελευταίους 7 μήνες, ήταν γυναίκες, σύμφωνα με το Reporters Without Borders

Η Niloofar Hamedi και η Elaheh Mohammadi κατηγορούνται για συνωμοσία με ξένες εχθρικές δυνάμεις, κάτι που επισύρει θανατική ποινή. H Niloofar που γράφει στην εφημερίδα Shargh Daily και η Elaheh που γράφει για την ισότητα των φύλων και για κοινωνικά θέματα, κατηγορούνται για «ενορχήστρωση πανεθνικών διαμαρτυρίων».

Οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν τις δημοσιογράφους «ξένους πράκτορες»

Σχεδόν 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, οι περισσότεροι από τους οποίους εν τω μεταξύ έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση. Τα μέλη των οικογενειών τους δέχονται επίσης πιέσεις και δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα ζητούν οι δίκες να διεξαχθούν δημόσια. Οι δίκες θα διεξαχθούν ενώπιον ενός διαβόητου δικαστηρίου στην Τεχεράνη.

Η υπόθεση των δύο δημοσιογράφων έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών διεθνών ΜΜΕ. Την ίδια ώρα πάντως που η Niloofar και η Elaheh βρίσκονται στις διαβόητες φυλακές Evin, η Unesco τίμησε στις αρχές Μαΐου τις δύο γυναίκες για τη θαρραλέα δουλειά τους με το Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου. «Είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό να αναγνωρίσουμε όλες τις γυναίκες δημοσιογράφους των οποίων το έργο παρεμποδίζεται», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Unesco, Audrey Azoulay.

Όπως λέει η δημοσιογράφος που επέλεξε να μιλήσει ανώνυμα: «Οι άνθρωποι στο Ιράν είναι πιο ενημερωμένοι και σοφοί από ποτέ αλλά με όλο τον πλούτο και τα όπλα στα χέρια ενός δικτάτορα, πώς θα παλέψουν οι Ιρανοί κατά αυτού του απολυταρχικού καθεστώτος;. Πολλές φορές, σκέφτομαι να εγκαταλείψω το Ιράν αλλά ποιος θα βοηθήσει αυτές τις φωνές να ακουστούν;».