UPDATE #NOW

Βρέθηκε εξαφανισμένο κομμάτι γης, ηλικίας 120 εκατ. ετών, κοντά στη Βόρνεο


JTeam

14 Οκτωβρίου 2023

Βρέθηκε εξαφανισμένο κομμάτι γης, ηλικίας 120 εκατ. ετών, κοντά στη Βόρνεο
Unsplash
Το μέγεθός της πρέπει να ήταν ίσο με το 25% του Ειρηνικού Ωκεανού

Στη Βόρνεο, επιστήμονες βρήκαν μία τεκτονική πλάκα ηλικίας 120 εκατομμυρίων ετών, που ως τώρα ήταν εξαφανισμένη. Οι πρώτες υποψίες για τα ίχνη της γεννήθηκαν όταν οι γεωλόγοι Σουζάνα βαν ντε Λάγκεματ και Ντούβα βαν Χίσμπεργκεν ανέλυσαν δεδομένα από βουνά στην περιοχή της Ασίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μελετώντας τη μορφή των βράχων στη βόρεια Βόρνεο, η Βαν ντε Λάγκεματ είδε κάποια ξεκάθαρα σημάδια της τεκτονικής αυτής πλάκας, που πλέον έχει το όνομα Pontus. «Σκεφτήκαμε ότι είχαμε μπροστά μας ό,τι είχε απομείνει από πλάκα που ήδη γνωρίζαμε», εξήγησε.

«Εξετάζοντας το μαγνητικό πεδίο αυτών των βράχων στο εργαστήριο, όμως, είδαμε ότι τα ευρήματα μας προέρχονταν από κάπου πολύ πιο μακριά, και ανήκαν σε μία διαφορετική, άγνωστη ως τότε, πλάκα».

Υπολογίζεται ότι η Pontus ήταν τεράστια - είχε έκταση ίση με το 25% του Ειρηνικού, σύμφωνα με αναπαράσταση του πώς θα έμοιαζε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια. Βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού που χώριζε την Ευρασία από την Αυστραλία, εκείνη την εποχή. Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, και οι πλάκες της Γης έσπαγαν και χωρίζονταν, μάλλον αυτή βυθίστηκε και την «κατάπιαν» άλλες, πάνω στις οποίες βρίσκονται η σημερινή Βόρνεο και οι Φιλιππίνες.