UPDATE

Πότε και πώς θα επέλθει η εξαφάνιση του ανθρώπου από τη Γη - Νέα μελέτη εξηγεί


JTeam

28 Σεπτεμβρίου 2023

Πότε και πώς θα επέλθει η εξαφάνιση του ανθρώπου από τη Γη - Νέα μελέτη εξηγεί
Η νέα μελέτη σχετικά με την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους από την γη, δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience

Όσο ακραίο σενάριο και να φαντάζει η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους από την γη, όλα δείχνουν πως τελικά είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Άλλωστε εκατοντάδες είδη έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη μέσα στα χρόνια ή απειλούνται με εξαφάνιση. Ο άνθρωπος δεν αποτελεί κάποια ξεχωριστή περίπτωση και σύμφωνα με νέα μελέτη, υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υπολογιστεί πως και πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

«Ένας συνδυασμός αύξησης των θερμοκρασιών και μετατόπισης των ηπειρωτικών τμημάτων της Γης στο κέντρο του πλανήτη θα επιφέρει την επόμενη μαζική εξαφάνιση ειδών συμπεριλαμβανομένου ίσως του ανθρωπίνου είδους», αναφέρει η νέα μελέτη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει μέσα στο κοντινό μέλλον. «Το τέλος» και η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους, υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.

Πως κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό;

Κλιματικά μοντέλα που επεξεργάζονται υπερυπολογιστές, βρήκαν ότι στα επόμενα 250 εκατομμύρια χρόνια, σχεδόν όλα τα θηλαστικά μπορεί να έχουν εξαφανιστεί καθώς ο πλανήτης θα έχει θερμανθεί σε επίπεδα στα οποία αυτά δεν θα μπορούν να επιβιώσουν. Το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στη γραμμή του πυρός σε αυτό το σενάριο εξαφάνισης. Ωστόσο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες από άλλα είδη να επιβιώσουμε λόγω της τεχνολογικής προόδου, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αν λάβουμε υπόψη τη φυσική και μόνο ικανότητα των ανθρώπων να επιβιώνουν από την ακραία ζέστη (χωρίς βοήθεια από την τεχνολογία), τότε υπάρχουν αρκετά όρια θερμικής καταπόνησης που γενικά δεν μπορούν να ξεπεραστούν», δηλώνει στο Newsweek ο Αλεξάντερ Φάρνσγουερθ (Alexander Farnsworth), επικεφαλής συντάκτης της εργασίας και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Η έκθεση σε θερμοκρασίες υγρού βολβού (είναι αυτή που αισθανόμαστε όταν εκθέσουμε κάποιο σημείο μουσκεμένου ανθρώπινου σώματος σε διερχόμενο ρεύμα αέρα) πάνω από 35 βαθμούς για περισσότερες από έξι ώρες θα ήταν θανατηφόρα

Αναλόγως, η έκθεση σε θερμοκρασία ξηρού βολβού, (η συνήθης θερμοκρασία του υγρού αέρα) άνω των 40 βαθμών και με χαμηλή υγρασία για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα».

Γιατί τα θηλαστικά δεν μπορούν να επιβιώσουν ή να προσαρμοστούν σε ακραία ζεστές θερμοκρασίες;

«Τα θηλαστικά παράγουν τις δικές τους θερμοκρασίες του σώματός τους, οι οποίες είναι γενικά σταθερές μέσω της θερμορύθμισης. Για παράδειγμα ο άνθρωπος έχει θερμοκρασία γύρω στους 37 C . Όταν κάνει ζέστη δροσιζόμαστε με τον ιδρώτα. Αυτή είναι η αντίδραση του σώματος στην υπερθέρμανσή του. Για να λειτουργήσει η διαδικασία απαγωγής θερμότητας, ο περιβάλλον αέρας πρέπει να είναι πιο δροσερός από το δέρμα. Και το δέρμα πιο ψυχρό από τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος», λέει ο καθηγητής.

«Έτσι το πιο ψυχρό δέρμα απορροφά την υπερβολική θερμότητα από τον πυρήνα και την απελευθερώνει στο περιβάλλον. Εάν όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του δέρματος, τότε η μεταβολική θερμότητα δεν μπορεί να απελευθερωθεί εύκολα και μπορεί να επέλθει δυνητικά επικίνδυνη υπερθέρμανση ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια του θερμικού στρες. Σε παρατεταμένες περιόδους αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του εγκεφαλικού ιστού ή άλλων ζωτικών οργάνων, με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη».

Επιπλέον, η υπερβολική ζέστη θα καταστρέψει τον βιότοπο στον οποίο βασίζονται πολλά θηλαστικά, αλλά και τις πηγές της τροφής μας.