UPDATE #NOW

Μοντέλο κατηγορεί σχεδιαστή ότι «πείραξε» την εικόνα της με AI – Αντικατέστησε το πρόσωπό της και την έκανε λευκή


JTeam

3 Νοεμβρίου 2023

Μοντέλο κατηγορεί σχεδιαστή ότι «πείραξε» την εικόνα της με AI – Αντικατέστησε το πρόσωπό της και την έκανε λευκή
TikTok @Sheeren-wu
Μήπως η κατάσταση με την τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεφύγει;

Λίγες ώρες αφού η Σκάρλετ Γιόχανσον προσέφυγε νομικά κατά μίας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς χρησιμοποίησε το όνομα και την εικόνα της σε μία διαφήμιση χωρίς την άδειά της, ακόμα μια σχετική είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Αυτή τη φορά, η Σιρίν Γου, μοντέλο που ζει στο Λος Άντζελες, κατηγόρησε τον Αμερικανό σχεδιαστή μόδας, Μάικλ Κοστέλο, ο οποίος είχε εμφανιστεί και στην όγδοη σεζόν του Project Runway, ότι χρησιμοποίησε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για να αντικαταστήσει το πρόσωπό της σε μια φωτογραφία, με το πρόσωπο μίας άλλης - λευκής γυναίκας.

Η Σιρίν Γου, η οποία είναι ασιατικής καταγωγής, μοιράστηκε σε λογαριασμούς της στα social media, ότι περπάτησε σε ένα από τα show του σχεδιαστή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτρια ενός άλλου μοντέλου. Ωστόσο, όταν ο σχεδιαστής δημοσίευσε τις φωτογραφίες από το show στο Instagram του, η Γου σοκαρίστηκε, καθώς είδε ότι είχε κάνει photoshop στο πρόσωπό της για να φαίνεται πολύ πιο λευκή.

Η ίδια, γνωστοποίησε ότι απευθύνθηκε στον Κοστέλο, ζητώντας εξηγήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εκείνος προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στον φωτογράφο. Με τη σειρά της εκείνη απευθύνθηκε στον φωτογράφο, ο οποίος απάντησε ότι είχε δημοσιεύσει μόνο την αμοντάριστη φωτογραφία και δεν είχε κάνει καμία αλλαγή.

Σε ένα βίντεό της στο TikTok, το 21χρονο μοντέλο συνεχίζει να κάνει αναφορές σε περιστατικά από το παρελθόν, όταν ο σχεδιαστής έχει κατηγορηθεί για ρατσιστική συμπεριφορά.

Μετά από αυτό, ο Κοστέλο διέγραψε την επεξεργασμένη φωτογραφία και φέρεται να έχει μπλοκάρει τη Σιρίν Γου στο IG.

Λίγο μετά την κατηγορία, ο σχεδιαστής άρχισε να δημοσιεύει ιστορίες στο Instagram που παρουσίαζαν μοντέλα, παραμορφωμένα

από την ΑΙ. Ωστόσο, αυτό σύμφωνα με τη Γου, υπονοούσε ότι δεν είχε δικαίωμα να είναι θυμωμένη, αφού η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη τόσο διαδεδομένη στη μόδα.

«Στο τέλος, είμαι απλώς ένα ακόμη δυσαρεστημένο μοντέλο», σημείωσε στο βίντεό της.