UPDATE #NOW

Γαλλία: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα


JTeam

5 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα
Unsplash
«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς»

Η Γαλλία είναι από χθες, Δευτέρα 4 Μαρτίου, η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της το δικαίωμα κάθε γυναίκας να διακόψει ανεπιθύμητη κύηση. Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία στις Βερσαλλίες, όπου ο Γάλλος πρόεδρος είχε συγκαλέσει την προβλεπόμενη κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ψήφισαν στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα με 780 ψήφους έναντι 72, σε ειδική κοινή ψηφοφορία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θεσπίστηκε το 1958 επί Σαρλ ντε Γκωλ, απαιτούσε πλειοψηφία τριών πέμπτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Τελικά, όμως, η πρόταση εγκρίθηκε με ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία. Πλέον, με τη νέα τροποποίηση, εισάγεται στο άρθρο 34 του Συντάγματος η φράση: «Ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στην διακοπή της κύησης».

Ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανέφερε πριν από την ψηφοφορία ότι οι νομοθέτες είχαν «ηθικό χρέος» σε γυναίκες που στο παρελθόν αναγκάζονταν να υπομείνουν παράνομες αμβλώσεις. «Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έγραψε στα social media, «Υπερηφάνεια για τη Γαλλία, μήνυμα προς όλο τον κόσμο», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσημη τελετή για τον εορτασμό της ψήφισης της τροπολογίας την Παρασκευή, την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Μετά από αυτή την ιστορική απόφαση, ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με το μήνυμα «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Παρισιού για την γιορτάσει αυτή τη σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών.