UPDATE #NOW

Γαλλία: Ένα 9χρονο παιδί ζούσε μόνο του για δύο ολόκληρα χρόνια σε διαμέρισμα - Καταδικάστηκε η μητέρα του


JTeam

25 Ιανουαρίου 2024

Γαλλία: Ένα 9χρονο παιδί ζούσε μόνο του για δύο ολόκληρα χρόνια σε διαμέρισμα - Καταδικάστηκε η μητέρα του
Unsplash/ Anniespratt
Ο 9χρονος ζούσε μόνος του, από το 2020 έως το 2022

Μία θλιβερή ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με πρωταγωνιστή ένα παιδί μόλις 9 χρονών, το οποίο ζούσε μόνο του για δύο ολόκληρα χρόνια σε ένα διαμέρισμα εργατικής πολυκατοικίας στην πόλη Nersac, στη Γαλλία. Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η μητέρα του ζούσε με τον σύντροφό της σε κοντινό διαμέρισμα, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων και επισκεπτόταν τον γιο της «κατά διαστήματα», πηγαίνοντάς του λίγο φαγητό. Ο πατέρας του παιδιού ήταν άφαντος και είχε εγκαταλείψει τη μητέρα και το παιδί πολλά χρόνια νωρίτερα.

Το 9χρονο αγόρι επέζησε τρώγοντας κέικ και κονσέρβες, κοιμόταν χωρίς θέρμανση, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό. Η έκθεση της τοπικής χωροφυλακής αναφέρει πως φρόντιζε για όλα μόνο του, έπαιρνε κάθε μέρα το λεωφορείο για να πάει σχολείο, φρόντιζε την υγιεινή του και κατά καιρούς έκλεβε ντομάτες για να επιβιώσει.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι πως στο σχολείο του κανείς δεν είχε καταλάβει τίποτα. Μόνο ορισμένοι συμμαθητές του είχαν αρχίσει να έχουν υποψίες, καθώς τους είχε πει ότι έτρωγε μόνος του και έπαιρνε το λεωφορείο, επίσης μόνος. Οι γείτονες ήταν εκείνοι που τον βοήθησαν, δίνοντάς του φαγητό και καλώντας την αστυνομία.

Μετά από σχετική έρευνα, οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν ότι το παιδί ζούσε χωρίς γονείς, ενώ η μητέρα του κατοικούσε στο Sireuil, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον γιο της, στο σπίτι του συντρόφου της. Η μητέρα του, ηλικίας 39 ετών, καταδικάστηκε την Τρίτη σε 18 μήνες φυλάκισης, εκ των οποίων οι 12 με αναστολή, για την κατηγορία εγκατάλειψης ανηλίκου.

«Ήταν πάντα χαμογελαστός»

«Ήταν χαμογελαστός, καλός μαθητής, πάντα καθαρός, ευγενικός. Κανένα σημάδι δεν έδειχνε ότι είχε εγκαταλειφθεί», επιβεβαίωσε η Μπαρμπαρά Κουτουριέ, δήμαρχος της πόλης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «γνώρισα τη μητέρα του τον Μάιο του 2022. Ήρθε να μας πει ότι είχε οικονομικά προβλήματα και της δώσαμε τέσσερα κουπόνια για φαγητό, αλλά αντ’ αυτού πήρε κάποια επεξεργασμένα προϊόντα διατροφής, κάτι που με έβαλε σε υποψίες. Κάποιοι κάτοικοι μου είπαν ότι υπήρχε ένα παιδί που ζούσε μόνο του, οπότε συνέδεσα τα δύο πράγματα και κάλεσα την τοπική αστυνομία και την εθνική αστυνομία».

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το αγόρι επιβεβαίωσε όσα ανακάλυψε η αστυνομία, εξηγώντας ότι αρχικά ζούσε με τον μεγαλύτερο αδελφό του, αλλά στη συνέχεια έμεινε μόνος του. Από την άλλη, η μητέρα του, Αλεξάνδρα, «βρίσκεται σε άρνηση», σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Εμιλί Λαγκάρντ, ενώ επιμένει ότι ο γιος της ζούσε μαζί της στο Sireuil.

Σήμερα, το παιδί ζει με ανάδοχη οικογένεια. Δεν θέλει πλέον να βλέπει τη μητέρα του, η οποία το έχει επισκεφθεί μόνο δύο φορές τον τελευταίο χρόνο. Ένας γείτονας δήλωσε: «Εγώ και ένας φίλος της είπαμε να μην τον αφήσει μόνο του, εκείνη μας είπε ότι δεν μας αφορά το ζήτημα».