REAL LIFE WHO

Η 9χρονη Λάμα Τζαμούς είναι η πιο μικρή δημοσιογράφος στη Γάζα


Ερασμία Αρβανιτά

9 Ιανουαρίου 2024

Η 9χρονη Λάμα Τζαμούς είναι η πιο μικρή δημοσιογράφος στη Γάζα
Instagram/ lamajamous
H Λάμα Τζαμούς μοιράζεται την ιστορία και την καθημερινότητα των ανθρώπων στη Γάζα με τους περισσότερους από 540 χιλιάδες followers της στο Instagram

Είναι ένα κορίτσι μόλις 9 ετών. Φοράει ένα μεγάλο γιλέκο το οποίο γράφει πάνω του «Press», ένα κράνος και μπροστά σε μια κάμερα παρουσιάζει και σχολιάζει όσα συμβαίνουν γύρω της. Η Λάμα Τζαμούς είναι η πιο μικρή δημοσιογράφος στη Γάζα και σκοπός της είναι να «ο κόσμος να ακούσει τις φωνές των παιδιών της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει φαγητό και νερό. Δεν έχουν τίποτα».

Η Λάμα Τζαμούς άνοιξε τον λογαριασμό της στο Instagram το 2023. Εκεί, μοιράζεται αποσπάσματα από συναντήσεις της με γνωστούς παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Η ίδια έχει πάθος για τη δημοσιογραφία και οι αφηγήσεις της δεν είναι απλώς άλλος ένας τρόπος καταγραφής της καταστροφής και της απόγνωσης των ανθρώπων, αλλά ένας τρόπος κατανόησης του πώς βλέπει όσα συμβαίνουν σε έναν πόλεμο ένα παιδί. Πρόσφατα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας ως το «πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί». Και η Λάμα Τζαμούς μέσα σε αυτή την επικινδυνότητα, δεν διστάζει να κάνει πράξη ένα σπουδαίο έργο.

Μέχρι σήμερα, 105 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, καθώς κάλυπταν τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς ή όσο βρίσκονταν στα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera. Ακόμα περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων ερευνώνται. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο» δήλωσε πρόσφατα ο Κλέιτον Βάιμερς, εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).