UPDATE #NOW

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι (και) για τους δημοσιογράφους ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία


JTeam

29 Νοεμβρίου 2023

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι (και) για τους δημοσιογράφους ο πιο φονικός στην πρόσφατη ιστορία
IG @cpj
Nεκροί τουλάχιστον 57 ανταποκριτές, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων

Η εκεχειρία για Ισραήλ και Χαμάς θα ισχύσει επισήμως μέχρι και αύριο. Από την Παρασκευή όμως, ξεκινούν και πάλι οι εχθροπραξίες ενός από τους φονικότερους πολέμους στη σύγχρονη ιστορία, αν δεν δοθεί μια εκ νέου παράταση της εκεχειρίας. Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους τρομακτικοί, ενώ συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 15.000. Ο πόλεμος αυτός, δεν στερεί μόνο τη ζωή σε άμαχο πληθυσμό, αλλά και σε ανταποκριτές, αποτελώντας έναν από τους πιο φονικούς πολέμους και πάλι, στο θέμα της πολεμικής ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists ή CPJ), πολεμικοί ανταποκριτές σκοτώνονται στον πόλεμο με δραματικούς ρυθμούς. Πάνω από ένας κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου, έχοντας φτάσει τουλάχιστον τους 53 μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους στα 30 χρόνια που ο οργανισμός αυτός με έδρα τη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να συγκεντρώνει τέτοια στατιστικά στοιχεία. Και αν το πάμε ένα βήμα παρακάτω, το πρόβλημα είναι σίγουρα οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά, αλλά και το κενό πληροφόρησης που μένει ακάλυπτο, σε τόσο κρίσιμα ζητήματα. Η απώλεια δημοσιογράφων μεταφράζεται σε λιγότερη πληροφόρηση και περισσότερη προπαγάνδα που αναπληρώνει το κενό.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν γεγονότα και μετέδιδαν τι συμβαίνει, και την ίδια στιγμή σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει, αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο» δήλωσε πρόσφατα ο Κλέιτον Βάιμερς, εκτελεστικός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Οι εκπρόσωποι της RSF, σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, προέτρεψαν τον Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για την προστασία των δημοσιογράφων.


«Οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες – είναι πραγματικά σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό», δήλωσε προχθές η Τζόντι Γκίσνμπεργκ, πρόεδρος της CPJ, στο καναδικό CBC News. «Έχουν ζωτικό ρόλο σε κάθε πολεμική σύρραξη και πρέπει να προστατεύονται».