UPDATE #NOW

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Ξεκίνησε και επίσημα το καλοκαίρι


JTeam

20 Ιουνίου 2024

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα, η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου – Ξεκίνησε και επίσημα το καλοκαίρι
Unsplash/ Harsh Palkar
Αυτό το φαινόμενο καταγράφεται δύο φορές τον χρόνο, γι΄αυτό και παρατηρείται το θερινό ηλιοστάσιο, τον Ιούνιο, και το χειμερινό, τον Δεκέμβριο

Το θερινό ηλιοστάσιο καταγράφεται σήμερα (20/6), φέρνοντας μαζί του τη μεγαλύτερη και την πιο φωτεινή ημέρα του χρόνου. Πλέον, το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο της γης, ενώ σύμφωνα με το Time and Date η μεγαλύτερη ημέρα του έτους στην Αθήνα, θα διαρκέσει 14 ώρες και 52 λεπτά.

Αυτό το φαινόμενο καταγράφεται δύο φορές τον χρόνο, γι΄αυτό και παρατηρείται το θερινό ηλιοστάσιο, τον Ιούνιο, και το χειμερινό, τον Δεκέμβριο. Το καλοκαίρι, η ημέρα του ηλιοστασίου είναι μεγαλύτερη, ενώ το χειμώνα είναι η μικρότερη μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης. Κατά τη διάρκεια των μη δίσεκτων ετών, ο χρόνος του ηλιοστασίου μετακινείται αργότερα, συνήθως την 21η Ιουνίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Washington Post, «κατά τη διάρκεια δίσεκτων ετών, όπως το 2024, τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες συμβαίνουν περίπου 18 ώρες και 11 λεπτά νωρίτερα από το προηγούμενο έτος».

Τι ακριβώς είναι το ηλιοστάσιο;

Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από τη λέξη «Ήλιος» και το ρήμα «στέκομαι», καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Ουσιαστικά, ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού.

Jenny.Gr
Unsplash/ Ishan @seefromthesky

Τον Ιούνιο, το βόρειο ημισφαίριο κλίνει προς τον ήλιο, φέρνοντάς μας περισσότερο άμεσο ηλιακό φως. Στο νότιο ημισφαίριο, το ηλιοστάσιο του Ιουνίου είναι η πρώτη ημέρα του χειμώνα και η συντομότερη ημέρα του χρόνου. Στα μισά μεταξύ του χειμερινού και του θερινού ηλιοστασίου βρίσκονται οι ισημερίες, όταν η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι σχεδόν ίση παντού στη Γη.

Πάντως, μέχρι και σήμερα, το ερώτημα ποιος κατάλαβε πρώτος ότι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου αντιστοιχεί στο υψηλότερο σημείο του ήλιου στον ουρανό είναι «θεαματικά αναπάντητο», τόνισε στο περιοδικό TIME, το 2016 ο Όουεν Τζίνγκεριτς, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Ιστορίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει γραφή για την καταγραφή αυτής της μεγάλης ανακάλυψης.