UPDATE #NOW

Οι άνθρωποι με ψυχική ανθεκτικότητα έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής - Τι διαπιστώνει νέα μελέτη


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2024

Οι άνθρωποι με ψυχική ανθεκτικότητα έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής - Τι διαπιστώνει νέα μελέτη
Pexels/ Molly Champion
Τελικά, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του επιπέδου ψυχικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων και του κινδύνου θανάτου τους; Νέα μελέτη απαντά

Από καιρό γνωρίζουμε την ισχυρή σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και την ποιότητα της ζωής. Τώρα, όμως, μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει και ένα νέο στοιχείο: Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας μπορεί να ζουν πολύ περισσότερο. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Mental Health και στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στην Κίνα, διαπίστωσε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του επιπέδου ψυχικής ανθεκτικότητας των ανθρώπων και του κινδύνου θανάτου που παρουσίαζαν από διάφορες αιτίες.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τη Health and Retirement Study (HRS), μια μακροπρόθεσμη αντιπροσωπευτική μελέτη στις ΗΠΑ, σε ενήλικες ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών. Η μελέτη ξεκίνησε το 1992 και καταγράφει πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση, την υγεία, την οικογενειακή κατάσταση των συμμετεχόντων, οι οποίες παρακολουθήθηκαν κάθε δύο χρόνια.

Στη συνέχεια, η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από 10.569 συμμετέχοντες, από το 2006 έως το 2008, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία συλλέχθηκαν για πρώτη φορά ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική ανθεκτικότητά τους. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτού του υποκλάδου ήταν 66 ετών, με το 59% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες. Όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη, παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2021 ή μέχρι να φύγουν από τη ζωή.

Πού κατέληξαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της ψυχικής ανθεκτικότητας των συμμετεχόντων και του θανάτου τους από οποιαδήποτε αιτία. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία ψυχικής ανθεκτικότητας είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Οι γυναίκες, μάλιστα, είχαν ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ υψηλής βαθμολογίας ψυχικής ανθεκτικότητας και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από ό,τι οι άνδρες.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να συναχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της ψυχικής ανθεκτικότητας και των χαμηλότερων αιτιών θανάτου. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μεταβλητές όπως οι γενετικοί παράγοντες και οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. «Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του νοήματος της ζωής, των θετικών συναισθημάτων, της αυτοαξιολογούμενης υγείας και της ικανοποίησης από την κοινωνική υποστήριξη, έχουν αναγνωριστεί ως δυνητικές επιδράσεις στην ψυχολογική ανθεκτικότητα», τόνισαν οι ερευνητές.