UPDATE #NOW

Υπνική άπνοια: Φάρμακο για την επιληψία θα μπορούσε να σώσει ασθενείς – Έρευνα


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2024

Υπνική άπνοια: Φάρμακο για την επιληψία θα μπορούσε να σώσει ασθενείς – Έρευνα
Unsplash/Chase Yi
Μια νέα επιστημονική έρευνα σημειώνει πως αποτελεσματική θεραπεία για την επιληψία μπορεί να βοηθήσει και στην υπνική άνοια

Θα μπορούσε ένα φάρμακο για την επιληψία να σχετίζεται με τη μείωση των συμπτωμάτων της υπνικής άνοιας; Σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται πως ναι. Και αυτό το φάρμακο είναι η σουλτιάμη. Πριν μιλήσουμε, όμως για την έρευνα, ας αναφέρουμε μερικά στοιχεία.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ένα πρόβλημα αναπνοής το οποίο αντιμετωπίζει περίπου 1 στους 20 ανθρώπους. Όσοι παρουσιάζουν υπνική άπνοια, μπορεί να ροχαλίζουν ή να έχουν διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως τυπική θεραπεία, ο καθηγητής Γιαν Χέντνερ, από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, σημειώνει πως «είναι το να κοιμάται κανείς με ένα μηχάνημα που διοχετεύει αέρα μέσω μιας μάσκας προσώπου για να κρατά ανοιχτούς τους αεραγωγούς». Ωστόσο, όπως τόνισε, «πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες».

Η έρευνα

Σχεδόν 300 ασθενείς με αποφρακτική άπνοια από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία συμμετείχαν στη νέα έρευνα. Στη μελέτη, μετρήθηκε η αναπνοή των ασθενών, τα επίπεδα οξυγόνου, ο καρδιακός ρυθμός, οι κινήσεις των ματιών, καθώς και η δραστηριότητα του εγκεφάλου και των μυών ενώ κοιμόντουσαν. Οι μετρήσεις έγιναν στην αρχή της δοκιμής, μετά από τέσσερις εβδομάδες και μετά από 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά από 12 εβδομάδες, όσοι έπαιρναν σουλτιάμη είχαν έως και 50% λιγότερες περιπτώσεις όπου η αναπνοή τους σταμάτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παράλληλα, είχαν και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στις υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η σουλτιάμη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση, αν και σημείωσαν πως χρειάζεται μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του φαρμάκου στο αναπνευστικό σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με άπνοια ύπνου.