UPDATE #NOW

Τι συμβαίνει πραγματικά στον εγκέφαλο μιας γυναίκας κατά τη διάρκειας της εγκυμοσύνης; - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2024

Τι συμβαίνει πραγματικά στον εγκέφαλο μιας γυναίκας κατά τη διάρκειας της εγκυμοσύνης; - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Unsplash/Aiony Haust
Οι νευροεπιστήμονες μόλις άρχισαν να τεκμηριώνουν πώς οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προετοιμάζουν και ακονίζουν τον εγκέφαλο μιας γυναίκας

Τις δυναμικές αλλαγές που εκτυλίσσονται στον εγκέφαλο των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαθανατίζοντας τη γνωστική εξέλιξη στην περίοδο της μητρότητας, κατάφεραν να αποκαλύψουν ερευνητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οι νευροεπιστήμονες μόλις άρχισαν να τεκμηριώνουν πώς οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε ένα περίπλοκο σύνολο αλλαγών που μπορεί να προετοιμάζουν και να ακονίζουν τον εγκέφαλο για τη γονεϊκότητα.

Η εμπειρία της μητρότητας επηρεάζει «βιολογικά, νοητικά και κοινωνικά» μια γυναίκα, δήλωσε η Σάρνα Τζαμαντάρ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Παρά αυτές τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουμε φτωχή κατανόηση του ποιες ακριβώς αλλαγές συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Τώρα, οι επιστήμονες εξετάζοντας τη «νευροπλαστικότητα» στον εγκέφαλο μιας υγιούς γυναίκας 38 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατήρησαν ότι υπήρχαν βασικές αλλαγές στον εγκέφαλό της, όπως μετατοπίσεις της «λευκής ουσίας» αντί της «φαιάς ουσίας». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές διενήργησαν 26 μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου της Ελίζαμπεθ Κράστιλ, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Το πιο σημαντικό εύρημα των επιστημόνων, ήταν πως υπήρξε μια σημαντική μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας, όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα συγκεντρώνονται και οι σκέψεις, οι αισθήσεις και οι αναμνήσεις ριζώνουν. Αυτές οι αλλαγές, ήταν παρούσες μέχρι και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της και παρόμοιες αλλαγές έχουν τεκμηριωθεί ότι επιμένουν μακροπρόθεσμα σε άλλες μελέτες.

Αυτό που παρατηρήθηκε, επίσης, ήταν ότι η ακεραιότητα συνδέσεων μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, της λευκής ουσίας δηλαδή, ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια επανήλθε μετά τη γέννηση. «Σχεδόν στο 80% των περιοχών του εγκεφάλου της Κράστιλ, ο όγκος της φαιάς ουσίας, ο ιστός που ελέγχει την κίνηση, τα συναισθήματα και τη μνήμη, μειώθηκε κατά περίπου 4%, με μόνο μια μικρή ανάκαμψη μετά την εγκυμοσύνη», σημείωσαν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και στην εφηβεία.

Ο εγκέφαλος εξελίσσεται διαρκώς

Jenny.Gr
Unsplash

Η νέα έρευνα, είναι μέρος ενός μεγάλου όγκου μελετών που καταδεικνύουν πόσο ρευστός είναι ο εγκέφαλος, κάτι που οι επιστήμονες αποκαλούν «πλαστικότητα». Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τον εγκέφαλο ως ένα στατικό όργανο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η ικανότητά του να αλλάζει και να προσαρμόζεται είναι το «κλειδί» για τη λειτουργία του. Αυτό, δεν συμβαίνει φυσικά μόνο στις γυναίκες.