UPDATE #NOW

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν και να ακούν η μία τη φωνή της άλλης


JTeam

29 Οκτωβρίου 2024

Γυναίκες Αφγανιστάν
Unsplash
Μόλις δύο μήνες μετά την απαγόρευση της φωνής τους δημόσιους χώρους, οι γυναίκες πλέον εμποδίζονται ακόμα και να συνομιλούν μεταξύ τους

Μια γυναίκα στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να βγει σε ένα πάρκο, δεν μπορεί να μιλήσει δημόσια, δεν μπορεί να βρεθεί έξω μόνη της. Και πλέον, δεν μπορεί ούτε να ακούσει τη φωνή άλλης γυναίκας. Αυτό, ορίζει νέα απόφαση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το The Telegraph, ο υπουργός της χώρας ανέφερε μέσα από ένα ηχογραφημένο μήνυμα τη Δευτέρα (στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να προβάλλονται εικόνες ανθρώπων από τα κανάλια) ότι ο νέος περιορισμός γίνεται για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της «κακίας». Σε αυτό το μήνυμα, ο υπουργός είπε ότι ακόμα και όταν μια ενήλικη γυναίκα προσεύχεται και μία άλλη γυναίκα περνάει, δεν πρέπει να προσεύχεται αρκετά δυνατά για την ακούν. Μόλις δύο μήνες μετά την απαγόρευση της γυναικείας φωνής σε δημόσιους χώρους, οι γυναίκες πλέον εμποδίζονται ακόμα και να συνομιλούν μεταξύ τους. Για τους Ταλιμπάν, η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται «awrah», δηλαδή κάτι που πρέπει να καλύπτεται, και δεν πρέπει να ακούγεται δημοσίως, ακόμα και από άλλες γυναίκες, είπε ο υπουργός.

«Πώς θα μπορέσουν οι γυναίκες που είναι οι μοναδικοί τροφοδότες των οικογενειών τους να αγοράσουν ψωμί, να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή απλώς να υπάρξουν, αν απαγορεύεται ακόμα και η φωνή του;», δήλωσε ως απάντηση ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ό,τι λέει είναι μια μορφή ψυχικού βασανιστηρίου για εμάς», τόνισε, από την πλευρά της στην Telegraph μια Αφγανή στην Καμπούλ.

Η ζωή στο Αφγανιστάν είναι απίστευτα οδυνηρή για μία γυναίκα από τότε που οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, ανακατέλαβαν την εξουσία. Μια μαία, στο Χεράτ είπε στο Amu TV ότι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τις τελευταίες από τις Αφγανές γυναίκες που επιτρέπεται να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους, να μιλούν, ειδικά με άνδρες συγγενείς. «Δεν μας επιτρέπουν ούτε να μιλάμε στα σημεία ελέγχου όταν πηγαίνουμε στη δουλειά. Και στις κλινικές, μάς λένε να μην συζητάμε ιατρικά θέματα με άνδρες συγγενείς», είπε.