UPDATE #NOW

«Όχι άλλη ντροπή»: Η Ζιζέλ Πελικό κοσμεί το συγκλονιστικό εξώφυλλο της γερμανικής Vogue


JTeam

26 Νοεμβρίου 2024

Ζιζέλ Πελικό
IG @Vogue Germany
«Ήρθε η ώρα η ματσό, πατριαρχική κοινωνία που υποβαθμίζει τη σημασία του βιασμού να αλλάξει»

Στην Αβινιόν, σε αυτήν την πόλη στη νότια Γαλλία, πανό για τη Ζιζέλ Πελικό κρέμονται παντού στους δρόμους. Οι γυναίκες εδώ και μήνες προγραμματίζουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε έναν άνθρωπο που έγινε σύμβολο θάρρους και πυγμής. Η δύναμη της Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια της δίκης του πρώην συζύγου της, και άλλων αντρών που κατηγορούνται για βιασμό, έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη. Η γυναίκα που επί χρόνια βιαζόταν από τέρατα που καλούσε ο ίδιος ο σύζυγός της στο σπίτι τους, θέλει η ντροπή να αλλάξει πλευρά. Δεν δίνει μάχη για τον εαυτό της, δίνει μάχη για κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Ήρθε η ώρα η ματσό, πατριαρχική κοινωνία που υποβαθμίζει τη σημασία του βιασμού να αλλάξει» είπε η Ζιζέλ Πελικό σε σχετική δήλωσή της στη δίκη που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μαζάν. «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον βιασμό». Και με αφορμή τη χθεσινή μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το πρόσωπο της κοσμεί το εξώφυλλο της Γερμανικής Vogue.

Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, η Vogue κυκλοφόρησε την τελευταία της έκδοση με την Ζιζέλ Πελικό στο ψηφιακό εξώφυλλο της. Εκεί, τη βλέπουμε ντυμένη στα κόκκινα, με την εικόνα να συνοδεύεται από την εξής λεζάντα, με κεφαλαία γράμματα: «OXI ΑΛΛΗ ΝΤΡΟΠΗ». Η εικόνα δημιουργήθηκε από τη Σουηδή εικονογράφο Σεσίλια Λούντγκρεν. «Η εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της δίκης είναι τόσο σημαντική για όλες τις γυναίκες», γράφει η αρθρογράφος της Vogue, Λίβια Σάραι Λεργκενμούλερ. «Δεν θέλει να δώσει τη μάχη της ιδιωτικά, αλλά να τη δημοσιοποιήσει για τον κόσμο, για τον Τύπο, για άλλες γυναίκες. Κάνει το μαρτύριο που βίωσε μια ιστορική στιγμή και αφιερώνει τον αγώνας της σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες στον κόσμο που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας».

Η Ζιζέλ Πελικό ίσως αλλάξει τον νομικό ορισμό του βιασμού στη Γαλλία

Η Ζιζέλ Πελικό δεν έγινε μόνο σύμβολο για τις φεμινίστριες και τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλη την υφήλιο. Η υπόθεσή της ανάγκασε τη Γαλλία να έρθει αντιμέτωπη με ερωτήματα σχετικά με τη βία, καθώς και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Κυρίως, όμως, ήρθε αντιμέτωπη με τον νομικό ορισμό του βιασμού.

Το γαλλικό ποινικό δίκαιο ορίζει τον βιασμό ως μια διεισδυτική πράξη ή πράξη που περιλαμβάνει στοματικό σεξ και διαπράττεται σε κάποιον με «βία, εξαναγκασμό, απειλή ή έκπληξη». Δηλαδή, δεν κάνει αναφορά στην ανάγκη για συναίνεση του θύματος και οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν την πρόθεση βιασμού για να εξασφαλίσουν την ένοχη ετυμηγορία. Ο νομικός ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, υπάρχει ήδη στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερες από δώδεκα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την άνοδο του #MeToo να ωθεί τη νομοθετική μεταρρύθμιση σε ορισμένες δικαιοδοσίες από το 2017. Η Γαλλία, ωστόσο, ήταν απρόθυμη να απομακρυνθεί από τον σημερινό ορισμό, κάτι που φαίνεται πως σιγά-σιγά αλλάζει.