UPDATE #NOW

Γυναίκα κάλεσε την αστυνομία προσποιούμενη ότι ήθελε να παραγγείλει πίτσα. Στην πραγματικότητα, ήθελε να σωθεί από τον κακοποιητικό σύντροφό της


JTeam

16 Ιανουαρίου 2025

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
© Shutterstock
Η υπάλληλος της αστυνομίας στη Βρετανία, έσωσε τη ζωή της γυναίκας. Γιατί απλώς αναγνώρισε την ανάγκη της

Οι γυναίκες πρέπει να βοηθάμε άλλες γυναίκες. Γιατί ακόμα και ένα φαινομενικά «απλό» τηλεφώνημα ή μια φαινομενικά «απλή» χειρονομία, μπορεί να είναι μια αγωνιώδης έκκληση για βοήθεια. Και ακριβώς αυτό συνέβη σε μια υπάλληλο της αστυνομίας στη Βρετανία, η οποία έσωσε τη ζωή μιας γυναίκας. Γιατί απλώς αναγνώρισε την ανάγκη της.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια γυναίκα κάλεσε την αστυνομία για να «παραγγείλει» πίστα. Δεν ήθελε να παραγγείλει πίστα, ήθελε να σωθεί από τον βίαιο σύντροφό της. Η Πίπα Χάρβει, η χειρίστρια κλήσεων, ήταν εκείνη που σήκωσε το τηλέφωνο. Δεν της το έκλεισε, δεν υπέθεσε ότι ήταν φάρσα. Αντιθέτως, αμέσως τη ρώτησε: «Ζητάτε παράδοση πίτσας ή ζητάτε την αστυνομία; Αν είναι η αστυνομία πείτε ναι». Η συνομιλία τους συνεχίστηκε με τη χειρίστρια να της θέτει ερωτήσεις, ώστε να συλλέξει με ασφάλεια πληροφορίες και στη συνέχεια να στείλει αστυνομικούς στο σπίτι της. Παρότρυνε τη γυναίκα να απαντάει μονολεκτικά, μερικές φορές με ένα «ναι» ή «όχι». «Αν απείλησε να σας κάνει κακό, πείτε μου πεπερόνι. Αν απείλησε να κάνει κακό στα παιδιά, πείτε μου τυρί», είπε. «Πεπερόνι», απάντησε η γυναίκα.

Καθώς μιλούσαν, κάποια στιγμή στο βάθος ακούστηκε ένα παιδί να κλαίει. Η υπάλληλος στο τηλεφωνικό κέντρο της είπε ότι η αστυνομία θα ερχόταν και ότι θα καλούσε ξανά το 999 αν χρειαζόταν, ενώ της πρότεινε να κλείσει το τηλέφωνο γιατί ίσως να κινδύνευε. Η γυναίκα σώθηκε. Μετά το συμβάν, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, μοιράστηκε το περιεχόμενο της κλήσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δεν δημοσιεύτηκε αυτούσιο το περιεχόμενο, καθώς τα λόγια της γυναίκας που κάλεσε τον αριθμό 999 μετέφερε μια ηθοποιός).

Το ερώτημα είναι: Το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο εαν είχε απαντήσει ένας άνδρας; Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Εάν κάτι γνωρίζουμε, είναι ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και η έμφυλη βία έχουν φτάσει σε επίπεδα επιδημίας. Εάν κάτι γνωρίζουμε είναι πως η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι πάντα προφανής. Δεν περιλαμβάνει πάντα ορατά σημάδια. Συμβαίνει συχνά πίσω από κλειστές πόρτες. Και εάν κάτι σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι χωρίς επαρκή εκπαίδευση, οι άνθρωποι μπορεί να παραλείψουν κρίσιμα προειδοποιητικά σημάδια.