
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα. Την είδηση έκανε γνωστή ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, Καμεράριος του Βατικανού, λέγοντας συγκεκριμένα: «Στις 7:35 το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στον Οίκο του Θεού. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του. Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, επαινούμε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην απέραντη ελεήμονα αγάπη του Ενός και Τριαδικού Θεού».
View of St. Peter's Square following Pope Francis’ death https://t.co/PEJU0kOTSe
— Reuters (@Reuters) April 21, 2025
Τα προβλήματα υγείας
Το τελευταίο διάστημα, ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 14 Φεβρουαρίου, εισήχθη στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα. Τις ημέρες που ακολούθησαν, το Βατικανό είπε ότι είχε διαγνωστεί με αμφοτερόπλευρη πνευμονία και ότι είχε μεταγγίσεις αίματος μετά από εξετάσεις που αποκάλυψαν ότι είχε χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα του, κάτι που σχετίζεται με αναιμία.
Στις 22 Φεβρουαρίου, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη, λόγω παρατεταμένης αναπνευστικής κρίσης, η οποία απαιτούσε χορήγηση οξυγόνου υψηλής ροής. Την επομένη, οι γιατροί εντόπισαν και ήπια νεφρική ανεπάρκεια.
Παρέμεινε στο νοσοκομείο για τον υπόλοιπο μήνα, με τους γιατρούς να λένε ότι η κατάστασή του παραμένει «σύνθετη». Στις 6 Μαρτίου, η φωνή του ακούστηκε για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο σε ένα ηχητικό μήνυμα, στο οποίο ευχαρίστησε τους καλοθελητές, πριν προσθέσει: «Είμαι μαζί σας από εδώ». Την Κυριακή χαιρέτησε πλήθος κόσμου στην Ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε ως Jorge Mario Bergoglio στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Εξελέγη Πάπας στις 13 Μαρτίου 2013, διαδεχόμενος τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ'.
Ήταν γνωστός για τις προοδευτικές του απόψεις και τη δέσμευσή του για κοινωνική δικαιοσύνη. Υποστήριξε τα δικαιώματα των μεταναστών, καταδίκασε την κλιματική αλλαγή και υποστήριξε τις πολιτικές ενώσεις για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Επίσης, προώθησε τη συγχώρεση και τη συμπόνια, ενώ επέκρινε την αδικία και την ανισότητα. Η δράση του επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των φτωχών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, ενώ προώθησε τη διαφάνεια και τις μεταρρυθμίσεις εντός της Εκκλησίας.